Foto: Norsk Folkehjelp

Skredmannskap ekstra på vakt i påsken

Skrevet av Redaksjonen
15.04.2019 17:00 - OPPDATERT 15.04.2019 19:30

Påskeberedskapen har nå startet for de frivillige redningsmannskapene i Norsk Folkehjelp. Fokuset er betydelig snøskredfare i nord, til skogbrannfare i sør.

Mannskaper over hele landet er i beredskap på hytter på fjellet, hjemme i byen og langs kysten for å gjøre påskeferien tryggere. I Nord-Norge er skredmannskapene ekstra på vakt, skriver Norsk Folkehjelp i en pressemelding publisert av NTB. 

– I vinter er det dessverre alt for mange som har omkommet i snøskred. I Nord-Norge er det fortsatt betydelig skredfare flere steder, og skredmannskapene våre er klare til å rykke ut umiddelbart hvis alarmen går. Vi håper derimot at vi får en påske uten flere alvorlige hendelser knyttet til skred, sier Live Kummen, leder i Norsk Folkehjelp Sanitet.

– Det er på mange måter ei spesiell påske vi nå går i møte. I Sør-Norge er det lite snø, vårstemning og skogbrannfare flere steder. Fjorårets sommer utfordret beredskapen i sør med store og langvarige skogbranner. Vi håper folk tar hensyn til lokale forhold og lytter til råd fra lokalt brannvesen, sier Live Kummen.

I Sør-Norge er det fortsatt en del snø i høyden, og det forventes derfor stor utfart til steder der folk får tatt sesongens siste skiturer.

– Det er meldt strålende vær mange steder, og appelsin og kakao i hytteveggen er en kjær tradisjon for mange. Vi forventer derfor stor utfart til steder med snø og påskestemning. Lokal beredskap vil dermed være like viktig i år som tidligere, enten det er i form av stasjonær beredskap i fjellet eller ordinær beredskap i bygda og byen, sier Live Kummen.

Mange i beredskap i byen

Norsk Folkehjelps redningsmannskaper har aldri hatt mer å gjøre, og forventer en aktiv påske også i år. 

– Det er flott å se at folk fortsatt bruker påskeferien til å komme seg ut på tur, og vi er i ekstra beredskap på mange steder der folk ferdes i påska. Samtidig er det også mannskaper som er igjen i byen for å holde beredskapen oppe der folk flest er. De fleste aksjonene vi rykker ut på gjennom året, er ikke turgåere som har gått seg bort, men folk som blir meldt savnet i urbane strøk. Vi må også opprettholde beredskapen for disse, sier Live Kummen.

Norsk Folkehjelp har 2000 frivillige mannskaper i beredskap 24/7, 365 dager i året. I 2018 rykket de ut på 450 aksjoner – en kraftig økning fra 300 året før.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.