Foto: Bjørn Stuedal

Skulle oppfordre kommunene til å droppe egne karantene-regler – avlyste presentasjonen

Skrevet av Roger Marthinsen
29.03.2020 14:30 - OPPDATERT 29.03.2020 14:36

Påpekte at kommunene har lov til å bestemme selv – det fikk fagforeningstopper til å rase.

Klokken 14 i dag skulle helse- og omsorgsminister Bent Høie og næringsminister Iselin Nybø legge frem en nasjonal veileder for kommunene om lokale karanteneregler. I siste øyeblikk ble imidlertid pressekonferansen utsatt.

Målet med veilederen er å bidra til at "nasjonale og kommunale smitteverntiltak virker sammen og fjerne hindrene for bevegelse av varer og arbeidskraft mellom kommunene i Norge".

Mange hadde ventet at det regjeringen ville komme med, var et forbud mot det som har blitt kalt "søringkarantene"; tiltakene som flere nordnorske kommuner og en del andre kommuner i Norge har satt inn der personer som kommer til eller tilbake til de respektive kommuner etter opphold i utenfor egen landsdel eller region, ilegges karantene. Men regjeringen skal har kommet frem til at kommuneoverlegene med smitteloven i hånd faktisk kan innføre tiltak slik minst 124 av landets 356 kommuner – deriblant alle kommuner på Helgeland – har gjort. 

For den veielederen som skulle blitt presentert nå klokken 14 skal i følge VG inneholde et avsnitt der det står at denne ikke er rettslig bindende for kommunene. Regjeringen anbefaler ikke kommunene å innføre egne generelle regler om karantene eller reiserestriksjoner, men har i følge VG også lagt inn et avsnitt der det står at «Veilederen er ikke rettslig bindende for kommunene, men gjør rede for rammene i
smittevernloven og hvilke hensyn som etter loven skal vurderes.»

Norsk Industri og Fellesforbundet er blant de som har presset knallhardt på for å få regjeringen til å nekte kommunene å bestemme selv. I følge VG skal Stein Lier-Hansen (Norsk Industri/NHO) og Jørn Eggum (Fellesforbundet/LO) ha blitt rasende da avsnittet om at anbefalingene ikke er juridisk bindende, ble tatt inn i veilederen som skulle blitt presentert i dag.

Hvorvidt regjeringen nå vil komme med en ny veileder – og i så fall når – er uavklart. 

Lokalt har både LO i Rana og Omegn og nesteleder i Arbeiderpartiet, Bjørnar Skjæran, gått ut og støttet kommunenes rett til å innføre egne tiltak ut over det regjeringen bestemmer. 

----------

LES OGSÅ: 

[annonse]
 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.