Teatersjef Birgitte Strid forteller at kjærlighet blir tema kommende sesong.

Slik blir den kommende sesongen på Nordland Teater

Skrevet av Hedda Hiller
10.06.2020 19:00 - OPPDATERT 10.06.2020 19:32

Slapp hele repertoaret og tre forestillinger til Vinterlysfestivalen.

I kveld slapp Nordland Teater hele repertoaret til den kommende sesongen på teatret. Tema for 20/21 blir kjærlighet. 

– Årets repertoar vil være preget av den situasjonen vi nå befinner oss i, og at vi mer enn noensinne trenger å spre omtanke og varme, sier teatersjef Birgitte Strid, og fortsetter: 

– Tema for teateråret 20/21 er derfor kjærlighet, og i løpet av den neste tiden skal vi blant annet se nærmere på kjærlighet mellom mor og barn, kjærlighet til landet og jorda, kjærlighet mellom mann og kvinne, kjærlighet til seg selv og ikke minst til livet. Ingenting kan virke mer naivt, men samtidig romme så mange muligheter for smerte og konflikt. Med det ønsker Nordland Teater å gjøre teateråret til en hyllest av bånd mellom mennesker og av det å være menneske. 

"Giëdtine - hvem eier vinden?" er et samarbeid med Åarjelhsaemien Teatere og en del av Bodø 2024. Den før sin premiere 25. september 2020. Det er miljø og klimakrise som tas opp i samproduksjonen, som finner sted etter en utbygging av fornybar energi. 

– Det grønne skiftet og utbygging av vindkraftverk i Norge er aktuell tematikk som berører store deler av landet, og denne forestillingen er en kommentar til denne debatten: Et folkemøte om vindkraft blir avbrutt av et knippe skuespillere fra fortiden som forteller et gammelt kinesisk eventyr om kjærlighet og rettferdighet. Etter at skuespillerne har forlatt åstedet bes publikum om nå å gjøre seg opp en mening om utbyggingen av vindmølle-parken, skriver Nordland Teater i en pressemelding. 

I eggs n´bakey er musikken i forestillingen er hentet fra Sondre Justads diskografi. Stykket er skrevet av Rolf Kristian Larsen. Forestillingen spilles fra 21. oktober. 

– eggs 'n bakey er en hyllest til alle de små og store, gode og vonde, øyeblikkene i livet. En hyllest til kjærlighet, hat, sjalusi, glede, omsorg, savn og nytelse. En hyllest til den som bare er der, og den du lengter etter. Den du kanskje hadde, men som glapp rett foran øynene dine, heter det i pressemeldingen. 

Med Farlige forbindelser av Christopher Hampton tar Nordland Teater steget tilbake til tiden rett før den Franske revolusjon og til rivaliseringen mellom Marquise de Merteuil og Vicomte de Valmont. Premiere er 14. januar 2021.

– De to utnytter og ydmyker mennesker rundt seg seksuelt, mens de skruppelløst nyter leken. Med Terje Skonseng Naudeer i registolen kan vi forvente oss en visuell og intim nytelse og et drama der de helt store følelsene griper tak, skriver teatret. 

[annonse]
Den svenske filmen Så som i himmelen blir til teater. Sammen med Tromsø Kulturhus, Min Ensemblet og Vocal Art gjør Nordland Teater en nordnorsk versjon av filmen. 

– Så som i himmelen er historien om å leve i fellesskap på godt og vondt, og om det å kunne være mer enn man trodde man kunne, skriver teatret. 

Premiere blir den 13.februar 2021

Den velkjente romanen Moby Dick av Herman Melville tolkes av regissør Yngvild Aspeli og den franske teatergruppen Plexus Polaire i samarbeid med Nordland Teater og Figurteatret i Nordland – og det gjøres med syv utøvere, femti figurer, videoprojeksjoner, orkester og en hval i ekte størrelse. 

Premiere blir på Nordland Teaters Hovedscene 14. mars 2021.

For tredje gang setter teatret opp Virginias julebrev, med premiere 2. desember i 2020.

– Nå kan vi med stolthet kalle det en juletradisjon. Mange har etterspurt den populære forestillingen, og NT ung skuffer ikke sitt publikum.Virginias julebrev er en nyskrevet teaterforestilling basert på historien om Virginia O’Hanlon, ei jente på åtte år som levde i New York for over 100 år siden, skriver teatret. 

I april/mai 2021 er det teatersjefen selv som står for regien i Tusen og en natt.

– Bli med til østlige deler av verden og oppdag magien i historier fra Tusen og en natt. 
Det blir en liten barneforestilling med det faste ensemble som skal ut på barnehageturné. Tusen og en natt tar med seg de minste på en reise på et arabisk teppe inn i fantasiens verden, heter det i pressemeldingen. 

Også Vinterlysfestivalen 2021 handler om Kjærlighet.

– Kjærlighet til kunsten, kjærlighet mellom mennesker, kjærlighet til landet vårt, til hele verden og til jorda. Bærebjelkene i festivalen vil være Nordland Teaters egenproduksjoner Så som i himmelen og farlige forbindelser. I tillegg vil teaterfolk vi har kjent i 20 år, samt nye spennende bekjentskaper, til sammen danne Vinterlysfestivalen 2021.

Festivalperioden blir 13.-19. februar 2021.

Nytt av året er at Barnas Vinterlys blir lagt til 13. og 14. februar, og at teatret har inngått et samarbeid med Vitensenter Nordland hvor alle barneforestillingene skal avvikles. 

Tre forestillinger til Vinterlysfestivalen ble sluppet i dag. Solveig: ..peer aspera ad astra med Heidi Ruud Ellingsen, Rolf Kristian Larsen som dramatiker, Erlend Skomsvoll som komponist og Margrethe Aaby som produsent.

I Daisy Detektiv tar saken møter publikum Daisy mesterdetektiv som har reist rundt hele verden med sin detektivassistent Teddy Bjørn.

DOAJVVA - HÅP tar for seg historien til elleve kvinner og menn i Tysfjord, som alle sto fram i avisen Verdens Gang sommeren 2018. Alle hadde to ting til felles. De kom fra samme plass og de var utsatt for seksuelle overgrep som barn. 

– Her står også en liten utsatt bygd og en samisk minoritet som kjemper for sitt språk, sine tradisjoner, sin levevei og sin tro. Alle er vi berørte, på en eller annen måte.

Forestillingen er på norsk med innslag av luesamisk.