SLT-koordinator Rune Bang, leder i forebyggende gruppe Tom Håvar Bogen, kommuneoverlege Frode Bwerg og dalig leder i Frivilligsentralen, May-Lis Bottolfsen. Foto: Hedda Hiller

Her er rådene for ei trygg russefeiring

Skrevet av Hedda Hiller
30.04.2021 06:00

I kveld starter russefeiringen for fullt. Kommuneoverlege Frode Berg og SLT-samarbeidet unner de unge å møtes, men ber dem også tenke seg grundig om.

I kveld kommer tradisjonen tro ungdom til å samle seg utendørs for å feire natt til første mai, noe som markerer starten flere maidager med festligheter blant de unge. 

SLT-samarbeidet og kommuneoverlegen ber om at foreldre og foresatte tar en prat med ungdommene sine, og forbereder dem på situasjoner som kan oppstå, og ikke minst at de unge selv tenker igjennom hvordan de ønsker at disse maidagene skal foregå.

– Vi vet hva som står for døren, og vi vet at ungdom kommer til å samles ute. Natt til 1. mai og natt til 17. mai er de to største dagene, men også andre dager i mai vil unge møtes, sier leder i forebyggende gruppe i politiet, Tom Håvar Bogen. 

– Vi har stor forståelse for at de unge ønsker å treffes, spesielt med tanke på året vi har lagt bak oss. Vi kommer ikke til å ha noen pekefinger på det, men ønsker kun å komme med velmente råd, for at de skal kunne møtes trygt, fortsetter han. 

SLT-samarbeidet ber foreldre om å være tilgjengelige for ungdommene om de har barn som ønsker å delta på samlingene. 

– Vær tydelig på hva som er greit, og hva som ikke er greit. Vær tilstede, vær kjørbar og vær klar for å hente om det blir nødvendig. Ikke dra på hytta eller ta deg noen øl selv. Og husk alltid å sjekke med det andre husholdet, om barnet ditt ber om å få overnatte borte, råder Bogen.

– Skulle barnet ditt gå på en blemme og komme full hjem, oppnår du ingenting med hundkjeft. Det skal være trygt å komme hjem, også tar dere heller en prat i fredstid dagen etterpå. Da er det lettere å gjøre refleksjoner i forhold til hva dere har lært, og hvordan dere ønsker det skal være neste gang.

– IKKE GI ALKOHOL TIL MINDREÅRIGE

SLT-samarbeidet er tydelig på at du ikke bør gi mindreårige alkohol uansett.

[annonse]
– All forskning viser at dette kommer på toppen av alkoholen de uansett vil få i seg utenom. Ved å gi mindreårige alkohol, sender du et signal om at du synes det er greit at de drikker, og bare tenk på hvordan du vil føle deg om noe skulle hende? Vi råder også til å reflektere over hvordan du oppbevarer alkohol hjemme. En tredjedel av alle unge får tak i det de drikker ved å ta det hjemmefra, og det er relativt enkle grep som må gjøres for å fjerne den muligheten, sier SLT-koordinator Rune Bang. 

– Vi oppfordrer også unge til å ta vare på hverandre, og tenke på hva det betyr å være en kompis. Det er også viktig å reflektere over om du selv klarer å hjelpe om en venn drikker seg for full, eller om du bør kontakte noen andre. Du kan trygt ringe natteravn eller politi om du trenger hjelp. Det er ikke straffbart å være for full, og vi setter heller ikke barn under 18 år i fyllearrest, men kjører dem hjem. Det er ikke tysting å si i fra. Det handler om å være en god venn. 

Dette er også budskapet til daglig leder for Rana Frivilligsentral, May-Lis Bottolfsen.

– Ring oss om det er noe! Vi er der for å hjelpe. Vi har fantastiske foreldre og frivillige som stiller opp som Natteravner for å gjøre det trygt for de unge. Om du ønsker å være en av dem, er det bare å ta kontakt, vi trenger alltid flere, sier Bottolfsen. 

– Det er utrolig preventivt at det er voksne ute og går og holder litt orden under disse samlingene. Det handler om å være en god rollemodell. Jeg er veldig glad i natteravnenes ordspråk: "Vi var der da det ikke skjedde". Det er veldig treffende. 

– SPRE DERE I SMÅ GRUPPER

Kommuneoverlege Frode Berg oppfordrer til å også gjøre seg tanker om hvordan du kan feste trygt i en pågående pandemi.

– I forhold til russefeiringen er det mye som kan være potensielt farligere enn korona, men samtidig er det ikke til å stikke under en stol at en stor samling med mennesker kan katalysere et utbrudd, som kan sette andre i fare. Det er fort gjort å miste sin kritiske sans når alkohol blir konsumert, og du møter venner du ikke har sett på en stund.

– Det er da det er viktig at du er ditt ansvar bevisst, og heller prøver å samles i mindre russegrupper, enn at 200 stykker er sammen. Vi vet også at russen fungerer som en magnet på de yngre, men jeg er helt sikker på at russen ikke ønsker mindreårige på stedene de skal oppholde seg, og ber om at foreldre prøver å bidra til å hindre det. Det aller viktigste er å bruke hodet, sier Berg, som har fem klare råd til å ha med seg under russefeiringen. 

  1. Respekter at du ikke skal ha flere enn fem gjester i eget hjem.
  2. Skal flere unge møtes utendørs, spre dere på ulike lokaliteter. 
  3. Hold dere til gruppa, og ikke fart i mellom gruppene.
  4. Hold deg hjemme om du er syk. Det er ikke kult å være den som er ansvarlig for at hundrevis av russ blir smittet.
  5. Last ned og aktiver smitteoppsporingsappen.
– Og husk at bare én syk russ, kan smitte flere hundre. Da må alle russ som var tilstede i karantene, og familiene deres i ventekarantene. Tenk på konsekvensene av det før du tar noen sjanser, råder kommuneoverlege Frode Berg. 

------------------