Statsminister Jonas Gahr Støre og Camilla Stoltenberg i FHI under pressekonferensen om koronasituasjonen i Marmorhallen. Foto: Annika Byrde / NTB

Slutt på klemming og ber deg holde avstand

Dette er de nye tiltakene for å stanse omikron.

Å holde avstand og å unngå håndhilsing og klemming er noen av de nasjonale anbefalingene som regjeringen har gått ut med i dag, for å hindre spredning av den nye korona-varianten omikron.  

– Både Helsedirektoratet og FHI understreker at det er nødvendig å sette i verk tiltak raskt for å forsinke spredningen av omikron-varianten. Det vil gi oss tid til å få mer kunnskap om viruset. Regjeringen innfører derfor tre nasjonale anbefalinger i dag, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

– Regjeringen følger situasjonen tett. Vi kan ikke utelukke at det vil komme strengere tiltak senere, dersom det blir behov for det, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

De kontaktreduserende tiltakene:

·         Hold avstand til andre, gjerne en meter der det er mulig. Unngå klemming (nytt) og håndhilsing.

·         Anbefaling om at arbeidsplasser der hjemmekontor er mulig uten at det går ut over viktige og nødvendige tjenester, sørger for at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken, for eksempel at det slik for bedriften samlet sett utgjør 50 prosent (nytt)

·         Vi ber voksne vurdere om man kan redusere antall nærkontakter noe (nytt).

·         Det er en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.

·         Det er nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand.Det anbefales også å bruke munnbind der det er mye folk og vanskelig å holde avstand, f.eks når du skal hente jakken din etter et arrangement samtidig med mange andre eller på vei ut av en fotballstadion.

[annonse]
Mandag 29. november 2021 ble det innført flere nasjonale tiltak for å begrense og forsinke spredningen av den nye omikronvarianten i Norge.

Her er tiltakene:

·         Isolasjonstiden forlenges til 7 dager for de som tester positivt og som det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron.

·         Det pålegges smittekarantene i 10 dager for nærkontakter som er hustandsmedlemmer og tilsvarende nære til personer det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron. Disse har krav om PCR-test så snart som mulig og på dag 7. Ved negativ test på dag 7 kan karantenen avsluttes.

·         Det innføres testplikt for øvrige nærkontakter ved mistanke om smitte av omikronvarianten. De skal testes med PCR-test så snart som mulig og mellom dag 3 og 7 etter nærkontakten og skal om mulig unngå nærkontakt med andre personer frem til første test er negativ.

·         Alle tiltakene gjelder uansett vaksinasjonsstatus.

·         Pliktene opphører dersom det senere bekreftes at smitten ikke skyldes virusvarianten omikron.

Tiltakene kom i tillegg til innreisetiltak som ble innført fra og med 27. november. Det ble blant annet innført bestemmelser om at alle som ankommer Norge etter å ha oppholdt seg i Sør-Afrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Mosambik, Lesotho, Eswatini og Malawi, får plikt til gjennomført test før innreise, test ved ankomst, test etter 7 døgn og plikt til å være i innreisekarantene i 10 døgn uavhengig av om man kan fremvise dokumentasjon på at man er fullvaksinert eller har gjennomgått sykdom. Det ble også innført forbud mot direkteflyvninger fra disse landene.

I tillegg til de nasjonale tiltakene er det innført regionale tiltak i 23 kommuner. Disse tiltakene kan gi et signal om hva som kommer i andre kommuner eller som nasjonale tiltak, dersom smitten fortsetter å øke: 

  • Påbud om bruk av munnbind der det ikke er mulig å holde minst én meters avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, innendørs stasjonsområder og taxi. Plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller for de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind. Det anbefales også å bruke munnbind der det er mye folk og vanskelig å holde avstand, for eksempel når du skal hente jakken din etter et arrangement samtidig med mange andre eller er på vei ut av en fotballstadion. Plikten til å bruke munnbind gjelder ikke mens man sitter på en fast tilvist plass eller ved et bord på serveringssted.
  • Påbud om at arbeidsplasser der hjemmekontor er mulig uten at det går utover viktige og nødvendige tjenester, skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken. Det kan for eksempel gjøres slik at de ansatte jobber hjemmefra halvparten av tiden.
  • Antallsbegrensninger for private arrangementer innendørs på inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler.
  • Plikt for serveringssteder og arrangører til å registrere gjester for å kunne varsle gjester ved smitteeksponering.
  • Krav om bordservering av alkohol for serveringssteder og arrangementer som har skjenkebevilling
  • Krav om at alle gjestene har sitteplasser på serveringssteder som har skjenkebevilling
    Antallsbegrensninger for innendørs arrangementer uten faste tilviste plasser med inntil 600 (i kohorter på 200).
Kommuner som omfattes av disse regionale tiltakene er i dag Oslo, Asker, Bærum, Grue, Kongsvinger, Nord-Odal, Sør-Odal, Eidskog, Hurdal, Nannestad, Ullensaker, Gjerdrum, Nes, Lørenskog, Lillestrøm, Rælingen, Aurskog-Høland, Enebakk, Nordre Follo, Ås, Nesodden, Frogn og 
Moss. De regionale tiltakene vil tre i kraft fra og med midnatt og varer i første omgang i 14 dager.

---–

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.