Foto: Kristian Rødvand

"Smitte er problemet, men også en del av løsningen"

– Å akseptere smitte blant personer med svært lav risiko for komplisert forløp av covid-19, kan med dagens vaksinasjonsdekning teoretisk være en god langsiktig strategi, skriver kommuneoverlege Frode Berg.

Smitten øker mange steder i landet. Stadig flere kommuner innfører nye smitteverntiltak, og situasjonen er krevende før influensasesongen har begynt.

Det viktigste begrepet for å få forstå håndteringen av pandemien i tiden framover er befolkningsimmunitet. Befolkningsimmunitet kan enkelt utledes av andelen fullvaksinerte og de som er naturlig immuniserte etter å ha vært syke med covid-19. Gjennomgått sykdom gir sannsynligvis bedre immunitet enn vaksinen. Jo høyere befolkningsimmunitet desto mindre er risikoen for store smitteutbrudd, og desto mindre tiltak er nødvendig for å opprettholde eller gjenvinne kontroll. Selv om vaksinasjonsdekningen i Norge er god, har vi enda ikke god nok befolkningsimmunitet mot covid-19 til å slippe viruset helt fritt. 

Dersom du får en infeksjon medfører dette en immunologisk reaksjon, der det blant annet dannes antistoffer. Vi kan også «lure» immunforsvaret til å tro at det er under angrep av virus og bakterier ved å vaksinere, og oppnå den samme immunologiske reaksjonen uten å måtte bli syk først. Den immunologiske reaksjonen gjør at kroppen husker viruset, og raskt slår det ned om det prøver seg på nytt ved en senere anledning. Uansett om du blir syk eller vaksinerer deg mot covid-19 og influensa så bidrar du til å øke befolkningsimmuniteten.  

Den tryggeste og anbefalte måten å øke befolkningsimmuniteten for covid-19, influensa og andre farlige smittsomme sykdommer er å vaksinere flest mulig. Alternativet er å la naturen gå sin gang og tillate at de som ikke er immune blir syke.

Strenge smitteverntiltak over lang tid reduserer sykehusinnleggelser og dødsfall på grunn av infeksjoner, men forlenger også tiden det tar å bygge den befolkningsimmuniteten som er nødvendig. Siden det ikke ser ut som vi klarer å kontrollere covid-19 med vaksinering alene må vi derfor tillate noe smitte. Å akseptere smitte blant personer med svært lav risiko for komplisert forløp av covid-19, kan med dagens vaksinasjonsdekning teoretisk være en god langsiktig strategi. 

Den vanskelige oppgaven blir i så fall å unngå at de som tåler covid-19 godt ikke smitter personer som ikke gjør det, fram til vi har nådd den befolkningsimmuniteten som trengs. 

Pandemihåndtering er komplisert. Man løser et problem, men pådrar seg nye. Utfordringen, også for Rana kommune, ligger i å finne de riktige tiltakene som gjør at vi kommer tilbake til den ekte normalen på enklest og tryggest mulig måte.  

Det viktigste nå er at flest mulig i risikogruppen vaksinerer seg mot covid-19 og influensa. Jeg oppfordrer de som enda ikke har vaksinert seg til å gjøre det, og håper at de over 65 år og etter hvert også helsepersonell, takker ja til en tredje vaksinedose.  Om vaksinasjonsdekningen øker kan vi redusere antallet som antallet som blir alvorlig syke, og forhåpentligvis unngå andre smitteverntiltak.

 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
 

 

 

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.