Foto: Kristian Rødvand

Smitten øker kraftig –⁠ men det er ikke dét som bekymrer kommuneoverlegen mest

110 nye smittetilfeller i Rana på ei uke. – Om du har utsatt å ta første, andre eller tredje dose så haster det, sier kommuneoverlegen.


110 personer i Rana testet positivt for koronasmitte i forrige uke. Flest smittede er det i aldersgruppen 18-45 år, men smitten blant barn og unge er nå økende.

– Antallet som smittes kommer til å øke uke for uke, og mange kommer til å bli smittet, sier kommuneoverlege Frode Berg.

– Er du barn, ungdom eller vaksinert voksen trenger du ikke å bli redd om du tester positivt. De færreste i denne gruppen blir alvorlig syke, og symptomene går som regel over av seg selv etter noen dager.

– Jeg er mer bekymret for personer med underliggende helseplager, og de som enda ikke er vaksinert, sier Berg, som understreker at vaksine er det viktigste tiltaket for å forebygge alvorlig sykdomsforløp med mulig innleggelse på sykehus.

– Om du har utsatt å ta første, andre eller tredje dose så haster det. Det er ledige timer på vaksinasjonsklinikken denne uken. Skaff deg time – vaksiner deg, er oppfordringen kommuneoverlegen har å komme med.

Helgelandssykehuset har i øyeblikket ingen inneliggende pasienter med covid-19, men pågangen på legevakt og hos fastlegene er stor.

De generelle smittevernrådene kan derfor ikke gjentas for ofte, og kommuneoverlegen oppfordrer alle til å følge rådene:

  •  Er du syk – hold deg hjemme
  •  Ha lav terskel for å teste deg (Dette gjelder også for vaksinerte og beskyttede) 
  •  Ha god hoste og håndhygiene
  •  Gå i isolasjon hvis du er smittet
  • Vaksiner deg
Avstand og redusert kontakt mellom personer:

  • Alle bør holde 1 meters avstand til andre enn husstandsmedlemmer og tilsvarende nære
  • Unngå å klemme og håndhilse
  • Voksne anbefales å redusere antall nærkontakter
  • Treff andre utendørs når det er mulig
Du får utlevert gratis testutstyr ved drop-in på testklinikken på Selfors om du har symptomer på koronasmitte eller er nærkontakt. Testklinikken er åpen hver dag mellom kl 15.30-21.30

Har du symptomer, er nærkontakt, eller har testet positivt, finner du informasjon om hva du bør gjøre på Rana kommune sine hjemmesider.

Tester du positivt på hjemmetest, sender du en e-post til [email protected].

 

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.