Foto: Kristian Rødvand

Smitten øker kraftig – men det er ikke dét som bekymrer kommuneoverlegen mest

110 nye smittetilfeller i Rana på ei uke. – Om du har utsatt å ta første, andre eller tredje dose så haster det, sier kommuneoverlegen.

110 personer i Rana testet positivt for koronasmitte i forrige uke. Flest smittede er det i aldersgruppen 18-45 år, men smitten blant barn og unge er nå økende.

– Antallet som smittes kommer til å øke uke for uke, og mange kommer til å bli smittet, sier kommuneoverlege Frode Berg.

– Er du barn, ungdom eller vaksinert voksen trenger du ikke å bli redd om du tester positivt. De færreste i denne gruppen blir alvorlig syke, og symptomene går som regel over av seg selv etter noen dager.

– Jeg er mer bekymret for personer med underliggende helseplager, og de som enda ikke er vaksinert, sier Berg, som understreker at vaksine er det viktigste tiltaket for å forebygge alvorlig sykdomsforløp med mulig innleggelse på sykehus.

– Om du har utsatt å ta første, andre eller tredje dose så haster det. Det er ledige timer på vaksinasjonsklinikken denne uken. Skaff deg time – vaksiner deg, er oppfordringen kommuneoverlegen har å komme med.

Helgelandssykehuset har i øyeblikket ingen inneliggende pasienter med covid-19, men pågangen på legevakt og hos fastlegene er stor.

De generelle smittevernrådene kan derfor ikke gjentas for ofte, og kommuneoverlegen oppfordrer alle til å følge rådene:

  •  Er du syk – hold deg hjemme
  •  Ha lav terskel for å teste deg (Dette gjelder også for vaksinerte og beskyttede) 
  •  Ha god hoste og håndhygiene
  •  Gå i isolasjon hvis du er smittet
  • Vaksiner deg
Avstand og redusert kontakt mellom personer:

  • Alle bør holde 1 meters avstand til andre enn husstandsmedlemmer og tilsvarende nære
  • Unngå å klemme og håndhilse
  • Voksne anbefales å redusere antall nærkontakter
  • Treff andre utendørs når det er mulig
Du får utlevert gratis testutstyr ved drop-in på testklinikken på Selfors om du har symptomer på koronasmitte eller er nærkontakt. Testklinikken er åpen hver dag mellom kl 15.30-21.30

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Har du symptomer, er nærkontakt, eller har testet positivt, finner du informasjon om hva du bør gjøre på Rana kommune sine hjemmesider.

Tester du positivt på hjemmetest, sender du en e-post til [email protected].

 

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.