– Smitten slippes ikke fri, men en større andel av de som smittes vil ha ukjent smittekilde

Mye av ansvaret for å begrense smittespredningen overføres nå fra kommunen til folk. – Smittetall og kontroll er ikke lenger det viktigste.

Fra kommende mandag skal alle landets kommuner innføre nedjustert TISK (testing, isolasjon, smittesporing og karantene).

Mye av ansvaret for å begrense smittespredningen overføres med dette fra kommunen til befolkningen. Målsettingen er fortsatt å begrense smittespredning, men med minst mulig inngrep i hverdagen til den enkelte.

– Det aller viktigste tiltaket i tiden som kommer er at du holder deg hjemme når du er syk, og tester deg. Dette ansvaret ligger på den enkelte. Smittevernanbefalingene gjelder fortsatt, sier kommuneoverlege i Rana, Frode Berg, i en pressemelding. 

Rana kommune jobber nå med å utarbeide informasjonsmateriell og lage systemer for at dette skal bli så enkelt som mulig å forholde seg til for personer som tester positivt og deres nærkontakter. Kommuneoverlegen understreker at personer som tester positivt, og deres nærkontakter, må sette seg grundig inn i informasjonen de får fra kommunen, og gjøre det de får beskjed om å gjøre. Smittesporingsteamet vil også ha samme beredskap som tidligere, og vil sammen med koronatelefonen bistå de som trenger hjelp.

– Covid-19 pandemien har vist at befolkningen følger råd og anbefalinger så vi tror at dette kommer til å fungere godt, sier Berg. 

I Rana har vi under hele pandemiforløpet hatt god kontroll på smittekilder og i hvilke miljø smitten skjer. Med nedjusteringen av TISK vil kommunens smittesporingsteam ikke lenger forfølge smitten like intenst som man har gjort tidligere.

– Smitten slippes ikke fri, men vi må omstille oss til å akseptere at smittetall og kontroll ikke lenger er det viktigste. En større andel av de som smittes vil ha ukjent smittekilde, sier Berg, som forteller at det de siste tre dagene er registrert fem nye korona-tilfeller i Rana. En person har vært innlagt lå sykehus, men er nå utskrevet. 

Når det gjelder vaksine-situasjonen så poengterer kommuneoverlegen at det nå er svært viktig at de som ønsker vaksine, men enda ikke har fått den, tar kontakt med kommunens koronatelefon og får time til vaksinering.

– En dose beskytter godt mot alvorlig sykdom, men du trenger to doser for å være godt beskyttet mot symptomer, og det å overføre smitte til andre, sier Berg.

[annonse]
-----

Nedjustert TISK

  • Smittekarantene vil kun være en plikt for uvaksinerte nærkontakter i samme husstand og andre tilsvarende nære. 
  • Det vil i mindre grad enn tidligere blir test av nærkontakter uten symptomer.
  • Det vil i stor grad vil bli overgang til hurtigtester, fortrinnsvis selvtesting hjemme, som erstatning for dyp neseprøve.
  • Store deler av smittesporingsarbeidet som i dag gjøres av smittesporingsteamet overføres til personer som tester positivt.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.