Foto: NTB

Smitterekord for andre døgn på rad

Rekordmange covid-tilfeller både i Norge og to av kommunene på Nord-Helgeland det siste døgnet.

Samme dag som regjeringen skal legge frem nye korona-råd og pålegg – og der mange håper på og noen forventer lettelser – stiger smittetallene med rekordantall:

I Norge samlet er det registrert 11.825 nye smittetilfeller siste døgn. Dette er ny rekord i antall nye smittetilfeller, og en økning på 2.202 smittetilfeller i forhold til den gamle rekorden, som bare var 24 timer gammel.

Det siste døgnet er det bekreftet 41 nye korona-tilfeller i Rana, i følge Msis statistikk. Også her er dette det høyeste antallet korona-tilfeller som er bekreftet i løpet av ett døgn, siden pandemiens utbrudd. Og også i Rana var den forrige rekorden var bare én dag gammel; døgnet i forveien ble det bekreftet 36 nye tilfeller.

Msis sine tall viser at det i løpet av det siste to-ukers-intervallet er registrert 194 nye korona-tilfeller i Rana.

I Hemnes er det registrert ni nye tilfeller det siste døgnet. Dette skal være det høyeste antallet nye tilfeller også i Hemnes, i løpet av ett døgn. Kommunen har nå 30 nye tilfeller bekreftet innenfor de siste to ukene. 

Det er ikke bekreftet nye tilfeller i de andre kommunene på Nord-Helgeland det siste døgnet. På Helgeland er det, i tillegg til i Hemnes og Rana, registrert nye korona-tilfeller i Vefsn (3), Brønnøy (2), Alstahaug (4), Døna (1) og Herøy (1).

I Nordland er det registrert 218 nye tilfeller det siste døgnet, fordelt på 23 kommuner. Døgnet i forveien ble det registrert 281 tilfeller fordelt på 25 kommuner i Nordland. 

264 personer er innlagt på sykehus i Norge, hvorav 80 på intensivavdelinger. Det er i øyeblikket ingen koronapasienter innlagt ved Helgelandssykehuset.

Regjeringen har varslet pressekonferanse i kveld, der nye råd og tiltak for de kommende ukene vil bli lagt frem. Foran denne pressekonferansen er det ventet lettelser på en del av tiltakene som ble innført 13. desember.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
– Det blir noen justeringer og noen lettelser. Vi kan tåle mer smitte i samfunnet, sa helseminister Ingvild Kjerkol til NTB i går kveld, om hva vi kan vente oss på dagens pressekonferanse.

Folkehelseinstituttet har i sin vurdering foran justeringen av tiltak signalisert at tiltak kan lettes, selv om det vil gi mer smitte. En av årsakene er at omikron-viruset, som nå er det dominerende, er mindre farlig enn delta-varianten. Omikronbølgen gir derfor en gyllen mulighet til å bygge immunitet i befolkningen, mener FHI.

– Vi er i en gunstig situasjon i og med at mange nå er vaksinert, og at vi har et virus i omløp som gir mindre risiko for alvorlig sykdom. Gjennom å ha denne vinterbølgen nå, med antakelig flere hundre tusen smittede, vil vi få økt befolkningsimmuniteten. Sammen med den gode vaksinedekningen er vi dermed bedre rustet og kan tåle et mye høyere smittetrykk enn det vi kunne tidligere, sa avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, til NTB i går. 

Likevel er det viktig å finne en balansegang, for å unngå at sykdomsbyrden og belastningen på helsevesenet blir for høy. Det er denne balansen regjeringen nå må finne, når man i løpet av dagen skal ta en beslutning om nye tiltak. 

– Det er om å gjøre å finne balansen mellom tiltaksnivå og risikoen for alvorlig forløp for den enkelte og at vi overbelaster helsetjenesten. Det å finne riktig balanse blir det store spørsmålet som regjeringen må ta stilling til, sa Vold.

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.