LYSTIG LESNING: Sps Svein Eggesvik kan glede seg over den siste meningsmålingen i Nordland, mens Aps Tomas Norvoll har grunn til å være noe mer betenkt. Foto: Roger Marthinsen

Sp nær dobbelt så store i ny måling

Skrevet av Roger Marthinsen
03.07.2019 06:00

Sp vinneren, Ap taperen, i fersk fylkesmåling. Men SV, Sp og Ap beholder fortsatt makta sammen.

Se detaljene fra juni-målingen nederst

Det er en ny partimåling foran fylkestingsvalget i Nordland, utført av Sentio Research Norge, som viser at Sp fosser frem i Nordland.

Sammenlignet med fylkestingsvalget i 2015 går Sp frem fra 9,9 til 19,6 prosents oppslutning. Dette er nær en dobling, og gjør at partiet øker fra 5 til 9 mandater på fylkestinget.

– 19,6 prosent av Nordlands befolkning ønsker et sterkt Senterparti i neste periode på fylkestinget. Vi er ydmyke og glade for tilliten, men vi tar heller ikke lett på den. Det er fremdeles noen måneder igjen til valget, og vi vil fortsette å gjøre en sterk innsats. Vi vil jobbe for god Senterparti politikk både frem mot valget og i tiden etter, kommenterer Sp i en pressemelding.

Også SV gjør det forholdsvis bra på målingen, med en fremgang fra 5,4 til 8,3 prosent, i forhold til valget for fire år siden. Blir dette valgresultatet i september, vil SV doble antall mandater, fra to til fire.

– Vi har hatt jevn vekst over tid, og i denne målingen dobler vi antall representanter. Det går riktig vei, men når valgdagen kommer skal vi være over ti prosent, sier SVs fylkesleder Christian Torset.

SVs og SPs fremgang kompenserer og vel så det for Aps og KrFs tilbakegang. Ap faller fra 36,0 til 27,2 prosent og mister fore mandater. KrF faller fra 3,3 til 1,4 og ryker ut av fylkestinget om dette blir valgresultatet.

Disse fire partiene utgjør i dag posisjonen i fylkestinget. Og selv om KrF ryker ut, vil Ap, Sp og SV ha flertall sammen på fylkestinget, med totalt 26 representanter. Dette er det samme som posisjonen har i dag – inkludert KrF.

Venstre går tilbake til 2,2 % og går fra to til en representant, Rødt får 6% og øker fra to til tre representanter. MDG går litt tilbake til 2,6% og beholder sin ene representant. De to store på høyresiden står på stedet hvil: Frp svekkes litt og får 9,0% og mister en representant, mens Høyre har en svak vekst til 21,5% og får en representant ekstra.

[annonse]
Målingen er utført i juni, av Sentio Norge på oppdrag fra Nordland SV, Nordland SP og Nordland Høyre. 600 personer har deltatt i målingen. 

Partimåling juni 2019, sammenlignet med partimåling januar 2019.

Mandater, fylkestinget, valg 2015 og måling juni 2019.

 Oppslutning, valg 2015, måling januar 2019 og måling juni 2019.

Mandater valg 2015 og mandater basert på juni-målingen.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.