Foto: Silje Tamara Rojas

Nå kan du se Øyvinds skinn og bein sammen med Kurt Edvins slagg

Skrevet av Ann Kristin Kjærnli
16.10.2019 10:18 - OPPDATERT 16.10.2019 16:05

I dag åpner Smeltedigelen årets kunstutstilling med de to nordlandskunstnerne Øyvind Stjernen fra Rana og Kurt Edvin Blix Hansen fra Beiarn.

Utstillingen har fått navnet «Slagg, skinn og bein» og er å finne på Park 22.

Øyvind Stjernen har drevet som kunstner i Dunderlandsdalen i 42 år. Der bor han sammen med familien og dyrene sine - i ett med naturen og omgitt av skog, fjell, elv og dal. Da han var rundt 15 år lagde han kopier i tre av fiskene han hadde fisket. Disse solgte han noen eksemplarer av.

Da jeg var atten år gammel, bestemte jeg meg for å aldri jobbe med noe annet enn kunst, sier han.

LIKT FOR ALLE

Stjernen har utdannelse som sølvsmed, men liker også å jobbe med andre materialer. Det siste året har skulpturene hans vært mest bare skinn og bein.

– Materialene jeg har brukt er jern og skinn, og formene er inspirert av bein og knokler. Jeg synes de har en fascinerende form, som har interessert meg så lenge jeg kan huske. Noen sier at hver person har sin sannhet. Men tar du vekk kjøttet, så finner du beinet helt innerst. Det er likt for alle, minner Stjernen oss om.

Stjernen og Blix Hansen har kjent hverandre i mange år og er gode venner. De har tidligere i år hatt en utstilling sammen i Sandnessjøen; "Arktisk samspill". Denne blir videreført under Smeltedigelen.

Blix Hansen har atelier med en liten kafè på hjemstedet sitt Beiarn. Han er grafiker og maler, og ser på seg selv som en visuell forsker. Han kaller kunsten sin "slagg" fra livet sitt.

– Jeg er interessert i polar historie og har vært mye på Svalbard og Grønland. Gjennom mine opplevelser lader jeg batteriene, det blir fullt og så flyter det over på lerretet, forteller han.

[annonse]
EN HEL HELHET

Utstillingen skal ha en helhet, og blir til i lokalet når kunstnerne ser hva som passer sammen. Blix Hansen kommer til Smeltedigelen for første gang.

– Det er et helt åpent spenningsfelt og det var artig å bli spurt. Øyvind gjør noen utrolig flotte skulpturer, og jeg stiller gjerne ut mitt arbeide sammen med hans, sier Blix Hansen.

– Det er en spennende utstilling der naturen og det en kan finne der har inspirert de to til blant annet grafisk kunst, malte bilder, skupturer og sølvarbeid. Som del av åpning og Vernisassje vil også gitaristen John Kåre Hansen fra bandet Ánnásuolo spille,  sier festivalleder Bjørn Bonsaksen. Han ønsker alle interesserte velkommen til Park 22, det tidligere Rana museum.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.