Starter korona-utsatt befaring

Skrevet av Roger Marthinsen
14.09.2020 06:00

Ble utsatt i vår, men nå er det klart for den årlige linjebefaringen.

Om en uke, i uke 39, starter Helgeland Kraft Nett den årlige inspeksjonen av både regional- og distribusjonsnettet på Helgeland. Denne befaringen ble utsatt i vår, på grunn av korona-situasjonen og også av hensyn til vanskelige beiteforhold for rein på Helgeland.

Dette er en viktig befaringsmetode der linjenettet blir visuelt gjennomgått og tatt bilder av for å oppdage mulige feilsituasjoner av større og mindre omfang, etter blant annet vinterstormene.

Årets befaringen gjennomføres av helikopterfirmaet Midtnorsk Helikopterservice AS, i samarbeid med en eller to montører i cockpit. Inspeksjonen gjennomføres som lavtflyving over og langs linjene. I tillegg har man såkalt toppbefaring, der helikopteret vil fly rundt hvert mastepunkt. Montørene har derfor en viktig rolle under befaringen ved å sitte å observere mulige feil, følger med på kart og noterer ned alt som oppdages.

Sikkerhetsfokuset er i høysetet under en slik befaring og derfor samler prosjektleder Magne Skogly inn de involverte montørene og ansvarlige fra helikopterselskapet til et årlig planleggingsmøte i forkant oppstarten. Her gjennomgås planene for selve flyvningen og hvordan sikkerheten og eventuelle krisesituasjoner skal håndteres.   Et viktig element er dialogen mellom montør og helikopterpilot for rapportering av mulige farlige situasjoner under flyvningen.

– Det er også viktig for oss at våre kundegrupper er informert og er klar over hva som skjer når helikopteret kommer rundt om på Helgeland. Dette kan være alt fra turgåere, barnehager og spesielt eiere av dyr ute på beite, sier Skogly.

– Vi sender derfor ut SMS til våre kunder med kort info og link til mer utfyllende informasjon på våre internettsider. På nettsidene har vi også et elektronisk skjema som kundene må benytte for å gi oss informasjon om dyr på beite som vår helikopterpilot bør ta hensyn til. Dette må berørte kunder gjøre årlig slik at vi er sikret korrekt og oppdatert informasjon i forhold til blant annet årstiden.

Helgeland Kraft Nett ber om forståelse for at man ikke kan ta hensyn til hunder og katter eller andre små husdyr. Dette gjelder også for alle jegere som er ute i skog og mark i denne perioden.
 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.