Frostrøyk og en vinterhimmel som viser at solen nærmer seg et comeback skaper en idyllisk ramme for denne maskinarbeideren. Men snart kommer væromslaget som nok vil gjøre arbeidsforholdene mindre idylliske. Foto: Roger Marthinsen

Stille før stormen

Mens vinteridyllen er slående vakker, sender meteorologene ut en flom av farevarsler om det vi har i vente.

Meteorologisk institutt har i dag sendt ut gult farevarsel for blant annet Nordland, om at det onsdag ventes sørvestlig periodevis full storm, der vindkastene kan komme opp i 30-35 m/s.

Været, eller uværet, som skal treffe en stor del av Norge i løpet av et par dager, beskrives som en  «atmosfærisk elv». Milde og fuktige luftmasser kommer inn mot kysten fra sørvest denne uka og gir store nedbørsmengder fra onsdag. Dette kan føre til jord-, sørpe- og flomskred. 

Værfenomenet er en lang og smal sone med vanndamptransport, hvor vanndampen har sitt opphav i tropiske områder, ifølge Meteorologisk institutt.

NVE har bedt lokale myndigheter om å starte forberedelsene allerede mandag. Det innebærer blant annet å holde stikkrenner, kummer og andre vannveier frie for snø eller is, grus, søppel, kvist og lauv.

Det er foreløpig ventet mest regn i i Trøndelag, deler av Innlandet, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. For disse fylkene er det sendt ut et eget oransje farevarsel for nedbøren som er i vente.

Det er sendt ut gult farevarsel på is fra natt til tirsdag i Trøndelag og Nordland, på grunn av frysende nedbør og regn på kald bakke. 

For Nord-Helgeland er det sendt ut gult farevarsel for vanskelige kjøreforhold og rødt farevarsel for snøskredfare, for de kommende dagene. Temperaturen skal stige kraftig utover morgendagen, og kan allerede i morgen kveld gå over til plussgrader i Mo i Rana. 

Videre så skal det komme en god del nedbør utover uka, som skal starte som snø i indre strøk fra tirsdag og som kan gå over til sludd og regn dersom temperaturen stiger tilstrekkelig.  

Bildeserie
Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.