Foto: Ann Kristin Kjærnli

"Svikter Norge luftfarten?"

Skrevet av Gustav Arne Nyborg
05.05.2020 17:05

Tall Konkurransetilsynet offentliggjorde i 2004, viste at flybillettene i Norge var blitt 20 % billigere etter at Norwegian startet sine flyvninger i april 2002. Det betydde ifølge Konkurransetilsynet at flyreisende i Norge sparte ca 1,5 milliarder kroner årlig i 2003, på at SAS hadde fått konkurranse fra Norwegian på de viktigste innenlandsrutene. Det ses her bort fra kortbanenettet, der Widerøe har hatt og fortsatt har monopol.  

UNNGÅ REPRISE PÅ MONOPOL

De aller fleste her i landet ønsker ikke reprise på de høye billettprisene for flyreiser, som vi hadde mens SAS hadde monopol på flyreiser i Norge på begynnelsen av 2000-tallet. For å hindre det er det svært viktig at Norwegian overlever og får fortsette med sine flytilbud her i landet.    

BEKYMRINGSFULLT AV REGJERINGEN

Når det gjelder Norwegians framtid, er det bekymringsfullt at statsminister Erna Solberg til NTB i går virket lunken til et statlig initiativ for å hjelpe Norwegian gjennom koronakrisen. 

Bekymringen øker når samferdselsminister Knut A. Hareide skjøter på den negative innstillingen. I går sa Hareide til NRK at det er ingen planer on nye ordninger for luftfarten her i landet nå. Næringsminister Iselin Nybø har gått ut i media med samme holdninger.

KONTRASTEN STOR TIL ANDRE LAND

Jeg håper virkelig at regjeringen med statsministeren, næringsministeren og samferdselsministeren i spissen, har noen kort oppe i ermet, som de pr. i dag ikke vil vise oss. Slik at regjeringen etter hvert sørger for at Norwegian får «korona-tilskudd», på samme måte som andre typer næringsvirksomhet alt har fått det. Sørger ikke regjeringen for det, er kontrasten stor til hvordan andre land i Europa håndterer koronakrisen de forskjellige nasjoners flyselskaper nå gjennomlever. 

For i løpet av det siste døgnet har vi i media kunnet lese, at den franske regjeringen har kommet med 10-talls milliarder kroner for å berge flyselskapet Air France gjennom koronakrisen. Den nederlandske regjeringen vil ifølge media komme med lignende tiltak for å berge det nederlandske flyselskapet KLM. Og i Tyskland er regjeringen og Merkel like offensiv for å berge flyselskapet Lufthansa fra undergang, Også der er det snakk om titalls milliarder kroner i støtte til det tyske flyselskapet. 

[annonse]
----------

LES MER:

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.