– Sykkelen har hatt enorm betydning for utvikling av industrien

I forbindelse med Arctic Race of Norway har vi invitert en av Norges fremste sykkeleksperter, Johan Brox, til Park 22 for å fortelle oss mer om sykkelens fascinerende historie og på påvirkning på industri og samfunn i over 150 år.

– Dette blir et skikkelig artig populærvitenskapelig arrangement hvor vi skal ta et dypdykk i sykkel- og industrihistorie, sier Kim-André Åsheim, leder for strategisk kommunikasjon og samfunnskontakt i Mo Industripark. Det er ikke så mange som tenker over det, men sykkelen har hatt enorm betydning for utvikling av industrien.

Brox har bakgrunn som journalist i Klassekampen, medgründer av Dapper og deres satsing på sykkel, og nå politisk rådgiver på Stortinget for partiet Rødt. Han har et stort hjerte for både sykkel og industri, og er antakeligvis en av de i Norge som kan mest om temaet, skriver Mo Industripark i en pressemelding. 

– Jeg har drevet både sykkelbutikk og sykkelverksted, og har nok brukt mer tid enn sunt er på å lese meg opp på sykkel- og industrihistorie. Jo mer jeg lærer jo mer fascinert blir jeg, sier han.

Han trekker fram at sykkel markerte starten på den moderne industrien i mange land. At land som Japan, Italia og Frankrike er store på både sykkel og bil er for eksempel ingen tilfeldighet.

– Sykkelindustrien har vært viktig for alt fra luftfart og romfart, til materialteknologi, sveising og legeringer. For eksempel har manganlegeringer en sentral plass i sykkelhistorien, og jeg vet jo at Ferroglobe Mangan produserer nettopp ferromangan i Mo i Rana, sier Brox.

Åsheim ved Mo Industripark tror foredraget vil slå godt an, og anbefaler folk å møte opp i god tid for å sikre seg plass.

– Vi kunne nok lett ha satt av en hel dag til temaet, men vi får nøye oss med en time i denne omgangen, sier han.

MIP-foredraget arrangeres på Park 22 10. august kl 17-18. Det er gratis inngang og muligheter for å kjøpe seg forfriskninger i baren.