BÅDE BIL OG FOTGJENGER MÅ VÆRE OPPMERKSOM: Av de omkomne i november var fem menn og tre kvinner. Av disse var seks bilister og to fotgjengere. Det er mørketid nå og det gjør det ekstra utfordrende å være trafikant. Foto: Illustrasjonsfoto

I Nord-Norge blir 2019 det verste ulykkesåret på ni år

Skrevet av Silje-Tamara Rojas
02.12.2019 16:54

Totalt har 96 personer mistet livet i trafikken i år mot 102 på samme tid i fjor over hele landet. Nå er vi inne i de mørkeste månedene hvor flere utfordringer møter både bilister og fotgjengere.

Åtte personer omkom i trafikken på norske veier i november, det skriver Trygg Trafikk i en pressemelding publisert av NTB. 

– Selv om antall omkomne i trafikken nå har etablert seg på et lavere nivå enn før, så må vi erkjenne at det er langt til målet om maksimalt 350 omkomne og hardt skadde i 2030. Likevel finner vi noen små lyspunkter, sier Jan Johansen direktør i Trygg Trafikk.

– Så langt i år har ingen barn under 16 år omkommet i trafikken. Hvis det fortsetter slik også i desember, vil vi for første gang oppleve et helt år uten barn som dør i trafikken. Det vil være helt fantastisk, og i tråd med ett av delmålene i Nasjonal Tiltaksplan for Trafikksikkerhet, sier Johansen. 

Mørkt i desember

Av de omkomne i november var fem menn og tre kvinner. Av disse var seks bilister og to fotgjengere. Det er mørketid nå og det gjør det ekstra utfordrende å være trafikant. Noen steder i landet er det snø og is, mens andre steder har våt, mørk asfalt.

– Vi har alle et ansvar for å gjøre vårt for å bidra til at ingen mister livet i trafikken. Desember kan by på krevende og vekslende kjøreforhold og travle tider. Avpass farten til sikt og føre. Ta det med ro i julestria og husk refleksen, sier Johansen.

Ni fotgjengere har mistet livet i trafikken i år og to av disse nå i november. Det er nå hvor det er som mørkest at vi ser en økning av omkomne og skadde fotgjengere sammenlignet med resten av året. Samtidig har det aldri vært så få omkomne fotgjengere i løpet av et år som vi ser så langt i 2019.

– Heldigvis ser vi en nedgang i antall fotgjengere som har omkommet i trafikken i løpet av året, men fortsatt er det for mange som både skader seg stygt og mister livet som fotgjenger. Ingen ønsker å oppleve å verken kjøre på en fotgjenger eller bli påkjørt av en bil. Ta dine forholdsregler både med tanke på fart, oppmerksomhet og synlighet, sier Johansen.

Ingen dødsulykker på nordnorske veier i november

De foreløpige ulykkestallene for november viser at det ikke skjedde dødsulykker på vegene i Nord-Norge i forrige måned, det skriver Statens vegvesen i en pressemelding. 

I følge vegvesenet er status for 2019 at 17 personer har mistet livet i 14 dødsulykker på nordnorske veger så langt i år. Det er seks flere drepte enn på samme tidspunkt i fjor, men ellers på omtrent samme nivå som de fire årene før.

[annonse]
Gjennomsnittet for de fem foregående årene er 15 omkomne i trafikkulykker i årets 11 første måneder. 

I Nordland er antall drepte nesten tredoblet i forhold til i fjor, mens tallene for Troms og Finnmark er på historisk lavt nivå.

Totalt i Nord-Norge blir 2019 det verste ulykkesåret på ni år.

Her er fylkesoversikten: 

Fylkesvis fordeling av de omkomne for perioden januar-november sammenstilt med tilsvarende tall for de siste årene. Foto: Skjermdump/ Statens vegvesen

Tre høsttips fra Trygg Trafikk:

  • Bilførere må avstemme farten etter forholdene, kjøre oppmerksomt og være klar over at mange ikke bruker refleks.
  • Fotgjengere må bruke refleks, det gjelder både voksne og barn.
  • Syklister må bruke refleks og lys.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.