Ta en data-detox på biblioteket!

Skrevet av Roger Marthinsen
14.11.2019 17:00

Biblioteket på Nesna setter fokus på våre datavaner i vinter, og har i samarbeid med Nordland fylkesbibliotek og flere andre bibliotek i Nordland en kampanje rundt personvern med hensikt å gi økt digital bevissthet.

Har du kontroll på ditt digitale jeg? Noen ganger kan Facebook og Instagram være skummelt presise når de tilpasser reklame til akkurat deg, eller foreslår å publisere bilder for deg. Vet du hvilke digitale spor du legger igjen i ulike apper, og hva disse appene vet om deg?

Nesna bibliotek setter fokus på våre datavaner i vinter, og har i samarbeid med Nordland fylkesbibliotek og flere andre bibliotek i Nordland en kampanje rundt personvern med hensikt å gi økt digital bevissthet. Bibliotekene tilbyr derfor sine lånere opplæring i form av Data Detox Kits, et 8-dagers program med praktiske råd og utfordringer der du følger dine spor på nett og tar kontroll over ditt digitale liv.

– Datasikkerhet, personvern, elektroniske spor og overvåkning er temaer som angår oss alle. Ved å sette dette på dagsorden kan bibliotek og bibliotekansatte spille en nøkkelrolle i å gjøre folk til mer bevisste digitale brukere, sier Joep Aarts, biblioteksjef ved Meieriet bibliotek, og initiativtaker til Data Detox i Nordland.

Data Detox er et konsept utviklet av Tactical Technology Collective. Kurset, som kommer i form av et fysisk boks, et såkalt detox-kit, gir veiledning og råd til brukeren for å få større kontroll på sitt digitale fingeravtrykk, bevisstgjøre brukeren til å ta mer informerte valg og endre deres digitale vaner.

Utgangspunktet for Data Detox Kit er at alle har et giftig dataoverskudd som kan gi ubehagelige konsekvenser. En stor mengde dataelementene samles inn om oss fra ulike enheter, tjenester og kontoer, og disse opplysningene kan misbrukes av folk som ønsker å påvirke og/eller tjene penger.

----------

Du finner Data Detox kits på bibliotekene i disse kommunene: Steigen, Meløy, Hamarøy, Fauske, Gildeskål, Nesna, Vefsn, Bindal, Vestvågøy, Vågan og Hadsel.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.