Foto: Roger Marthinsen

Tar hardere grep denne gangen

Skrevet av Roger Marthinsen
25.02.2021 17:00 - OPPDATERT 26.02.2021 06:02

Mistanken om smitte med en mutert virusvariant gjør at langt flere er satt i karantene enn det som er vanlig etter smitte med det vanlige korona-viruset.

I går kveld fikk Rana beskjed om et nytt covid-19-tilfelle i Rana. Kommuneoverlege Frode Berg bekreftet da at man har mistanke om at vedkommende er smittet med den Sør-Afrikanske varianten av covid-19-viruset. Dette er en av de muterte virusvariantene som skal være langt mer smittsom enn det ordinære korona-viruset. Derfor har Rana kommune smittesporingsteam hatt en annen tilnæring i sitt arbeid nå.

– Vi er langt grovere i uttaket når det gjelder nærkontakter. 109 nærkontakter er satt i karantene. I tillegg er nærkontaktenes husstandsmedlemmmer satt i ventekarantene, sier Frode Berg.

Foreløpig har man ikke en sikker bekreftelse på at det dreier seg om en mutert virusvariant, men vedkommende ble smittet i Bodø og har vært i kontakt med miljøer der smitte med det muterte viruset er konstatert.

– Vi forholder oss derfor til det vi tror og iverksetter tiltak som er i tråd med FHIs anbefalinger, sier Berg, som påpeker at anbefalingene om å sette husstandsmedlemmer til nærkontakter i ventekarantene er på grunn av at denne virusvarianten er svært smittsom.

De 109 nærkontaktene blir testet i dag og i morgen, og man venter svar på prøvene i morgen og lørdag.

– Vi håper å ha god oversikt over situasjonen i løpet av helgen. Inntil da så følger vi et føre var-prinsippet, sier Berg

– Det forrige utbruddet i Rana var slått ned og folk kunne senke skuldrene litt. Hvordan skal man forholde seg nå?

– Det gjelder å følge de generelle oppfordringene; holde avstand, ha god håndhygiene, begrens sosial omgang utenfor egen hustand, og bestill testing dersom man merker symptomer. Vi avventer ytterligere tiltak og anbefalinger til vi har mer informasjon og bedre oversikt, sier kommuneoverlege Frode Berg. 

----------

[annonse]
 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.