Aina Isabelle Roghell Olsen, Turid Aronsen, Solveig Hopaneng og Karen Eide håper å ha de nye passautomatene oppe å gå fra mandag. Foto: Hedda Hiller

Tar i bruk nye passmaskiner, og oppfordrer alle til å sjekke passet sitt nå

Skrevet av Hedda Hiller
10.04.2019 16:13 - OPPDATERT 10.04.2019 19:32

– Sjekk passene til både deg selv og barna dine, før du bestiller en reise, er den klare meldingen fra politiet.

I neste uke tar politiet i bruk to helt nye passmaskiner, med utvidet ID-kontroll, noe som betyr at det vil ta litt lenger tid når du skal søke om pass. Du søker om pass på politiet.no, og det er ti dagers behandlingstid på søknaden. Det vil også stilles flere spørsmål i forkant av at du innvilges pass. Ved tap av pass vil det bli en intervjusituasjon, for å kartlegge hva som har skjedd. 

– Dette gjør vi for å sikre at det er rett person vi har foran oss. I noen tilfeller kan det også være at noen har fått utstedt mange pass og nødpass, og da må vi sikre oss at vedkommende ikke selger disse, sier Turid Aronsen. 

Det at pass blir solgt er ikke uvanlig, heller ikke i Mo i Rana. Den nye løsningen gjør også at du ikke lenger kan få med ditt gamle pass makulert med hjem. 

– Vi kjenner til pass fra Rana som har blitt solgt for 10.000 dollar. Norske pass er utrolig mye verdt i internasjonal sammenheng, forteller Aina Isabelle Roghell Olsen, seksjonssjef for sivil rettspleie.

– SJEKK REGLENE I LANDET DU SKAL TIL 

Til sammen utgjør stillingen som behandler pass i Rana 70 prosent, og er fordelt på Aronsen, Solveig Hopaneng og Karen Eide. Men mellom april og juni utgjør stillingen en langt større prosent. 

– Det gjør at vi på denne tiden av året bruker langt lengre tid på å produsere pass enn vi gjør resten av året. Resten av året ligger vi på rundt en ukes behandlingstid, mens vi i denne perioden kan ligge på opptil tre, sier Olsen. 

Det oppfordrer på det sterkeste alle til å sjekke passene sine før de bestiller en reise, og at de sjekker hvilke regler som gjelder i landet du skal reise til. Dette finnes det informasjon om på regjeringen.no. 

– I noen land er det slik at passet må ha vært gyldig i seks måneder før utreise, mens andre krever seks måneder når du skal tilbake til ditt hjemland. Dette må folk sette seg inn i, sier Aronsen. 

KAN TA BILDE AV BARN UNDER TRE 

Med de nye maskinene kan også politiet ta bilder av barn under tre år. Tidligere var det slik at de måtte medbringe bilder fra fotografen. 

– Mor eller far får på seg et hvitt forkle, og holder barnet foran seg. De nye maskinene vil nemlig kunne justere seg i forhold til ansiktshøyde, noe som ikke var mulig tidligere. 

De er nøye på å understreke at du må ha med deg alt av dokumentasjon når du skal søke pass til barn.

– Jeg anbefaler barnefamilier å ha alt i orden før de kommer hit, og at de husker fullmakt fra den andre forelderen der bare en av dem møter opp. Vi håper å få tatt nye bilder av barn under tre år med de nye maskinene, men om det ikke går fordi barnet er urolig, må du til fotograf og bestille ny time her. Og da nytter det ikke å komme hit med bare et bilde. Barnet må også være med, sier Eide. 

NØDPASS HAR BEGRENSET VERDI 

I verste fall må du skaffe deg et nødpass, men det er ikke alle land som aksepterer dette. 

– Nødpass er ikke å anbefale. Du kan få mye styr med det i mange land, og i tillegg går det utover passhistorikken din. Har du hatt mange nødpass, vil du som nevnt kunne risikere å ikke få pass, sier Aronsen. 

– Vi opplever at flere tar veldig lett på dette med pass, men det kan vi ikke gjøre. Vi ønsker å begrense misbruk av identitet. Dette er kjempeviktig, det er rikets sikkerhet det dreier seg om, men her har nok norske myndigheter tidligere vært litt slepphendte, sier Olsen. 

Og skal du ha pass til i sommer begynner det å haste. 

– Vi har nå tre ukers ventetid på bestilte timer, og vi har ikke drop-in lenger. Tidligere sto jo køen her da vi kom på jobb klokken syv i mai, men den tiden er definitivt forbi, sier Turid Aronsen. 

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.