FÅR PLASS PÅ FESTIVALSCENE: – Vi har lyst til å teste ut et samarbeid som kan stimulere enda flere til å delta på Unge talenter under Smeltedigelen som vi har sammen med Kulturskolen. Foto: Silje-Tamara Rojas

Tar Smeltedigelen Unge talenter et skritt videre

Skrevet av Silje-Tamara Rojas
09.10.2019 15:51 - OPPDATERT 09.10.2019 17:02

Smeltedigelen Musikkfestivalen, Rana kulturskole, Verket, Helgeland Sparebank og Kulturhuset Mo samarbeider om å løfte frem lokale talenter. De som deltar på Smeltedigelens Unge talenter 2019 har spesielt mye å se frem til.

Både Verket og Smeltedigelen har i en årrekke løftet frem lokale talenter og gitt dem scenetid foran et stort publikum, skriver Smeltedigelen musikkfestival i en pressemelding. 

I dette arbeidet har Helgeland Sparebank vært en viktig samarbeidspart og pådriver for begge festivaler, påpeker festivalen. Videre har Kulturhuset Mo som festivalene en intensjon om å være en arena for flere lokale og regionale artister, noe også lokalbanken ønsker skal skje. 

Rana kulturskole har lang og god erfaring med talentutvikling av egne elever. De bidrar til at barn og unge i Rana får inspirasjon, verdifull synliggjøring og oppmuntring til å dyrke talentet sitt. Konseptet «Smeltedigelen UNGE TALENTER» er resultat av et langsiktig godt samarbeid mellom Smeltedigelen musikkfestival og kulturskolen. Nå tar vi det ett skritt videre.

Vinn,vinn, vinn

Smeltedigelens arrangement Unge talenter blir i år på den nye byscena til Kulturhuset Mo. Og da avtalen skulle inngås begynte et par nye ideer og utkrystallisere seg. Den ene handler om talent-samarbeid.

– Vi har lyst til å teste ut et samarbeid som kan stimulere enda flere til å delta på Unge talenter under Smeltedigelen som vi har sammen med Kulturskolen. Dette skal samtidig øke interessen for Kulturhuset Mo og alle muligheter som er her og Støtteverket som er fondet til Verket og Helgeland Sparebank, sier festivalsjef for Smeltedigelen, Bjørn Bonsaksen, Ingrid Westmann i Verket musikkfestival og Kulturhuset Mo, og Kristine Rønning ved Rana Kulturskole.

– Så dette skal ikke bare være en vinn-vinn-situasjon, det skal være en vinn-vinn-vinn-sittuasjon. Fungerer det fint er det noe vi kan få til sammen i flere år fremover.

Talent-pakke med appell

Sammen har de besluttet at alle som er på scenen i forbindelse med Smeltedigelens Unge talenter 17. oktober inviteres til en av U18-arrangementene eller konsertene til Kulturhuset Mo i 2019 eller 2020.

De får også invitasjon til en konsert i regi av 4/4 og mottar et gavekort fra Helgeland Sparebank. Én deltaker får dessuten mulighetene til å være support for en av artistene eller bandene som skal spille på Kulturhuset Mo i inneværende eller neste år, og én artist eller et band får opptre på Underverket i 2020 foran flere tusen tilskuere. Juryen består av representanter fra Smeltedigelen, Rana Kulturskole og Verket.

– Dette utgjør en riktig så fin totalpakke og bør appellere stort til de som vurderer å delta på Smeltedigelens Unge talenter i oktober. Unge talenter er for deltakere i alderen 13 til 25 år og normalt har vi seks til åtte innslag på scenen. Nå løfter vi Unge talenter opp til ett nytt nivå, avslutter samarbeidspartnerne.

Smeltedigelen Unge talenter 2019

[annonse]
Torsdag 18. oktober kl 18.00 på Kulturhuset Mo, har årets Smeltedigelens Unge talenter følgende deltakere:

Stein Håkon Hilstad  er 20 år og er fra Rødøy. Han fremfører den selvkomponerte sangen "Sometimes", med gitar.

Andreas Målvatn på 15 år fra Hemnes fremfører sangen "Chariot" - Stripped Version komponert av Gavin DeGraw med gitar. 

«Annelliv» en pianogruppe på seks hender med tre jenter. Anna-Viktoria Bjørsvik 17 år, Ellinor Torsdatter Høgden 13 år og Liv Marie Muhoza Østerdal 13 år. Navnet til trioen består av jentenes navn. De har spilt sammen i to år og har spilt flere låter sammen både i Norge og i Russland i Petrozavodsk.

Daniel Karlstad på 14 år fra Rana fremfører en låt og spiller gitar.

– Jeg elsker å spille gitar og jeg vil lære andre å spille gitar senere (altså å bli
en gitarlærer). Jeg vil også lære meg andre instrumenter, sier Karlstad. 

Astrid Aartun fra Rana på 13 år spiller altsaksofon. Astrid har spilt saksofon i cirka. fire år. Hun spiller i Hauknes skolekorps og har nettopp begynt å spille i NOJA. Hun skal spille «Visa efter Tom Erik» av Nils Lindberg.

Karna Jodaa fra Rana på 17 år fremfører sangen "On my own" fra Les Miserables (musikk: Claude-Michel Schönberg tekst: Alain Boublil). Karna er elev på tredjeåret ved dramalinjen ved Polarsirkel videregående skole. Hun har studert sang ved Rana Kulturskole i mange år hos Tonje Hjertås og nå – hos Darya Katyba. Karna bemerket seg spesielt godt da hun, for to år siden, måtte stupe inn i hovedrollen for kulturskolens musikal «Trollman fra OZ» bare noen uker før premiere. Dette var en tøff og modig beslutning som hun greide å løse med strålende sang og rolleinnlevelse på scenen.

– Jeg begynte egentlig å like og synge da jeg så High School Musical da jeg var veldig lita. Etter det ville jeg begynne å ta sangtimer. Det har jeg gjort siden. Spesielt er det musikalverden som er interessant og motivasjonen ligger i det å prøve å mester noe, sier Jodaa. 

Emilie Kristiansen på 17 år fra Rana skal syne en låt med varighet på fire minutter. Låten er "Mustang Sally" (av Mack Rice). 

Kristiansen er elev på andreåret ved drama linjen ved Polarsirkel videregående skole, videre har hun vært elev i flere år ved Kulturskolen. Hun har hatt Rita-Lynn Bjellånes som sin sanglærer, og nå er hun elev av Darya Katyba. Emilie er en aktiv og dedikert elev som har vært med på mange konserter og musikalske arrangement i løpet av de siste årene. Hun har et åpent syn, nysgjerrighet, fleksibilitet og ikke minst  tålmodighet, som er de viktigste trekkene for enhver musiker og sanger.

– Jeg driver på med sang fordi jeg synes det er både morsomt og lærerikt. Når jeg får til noe som jeg ikke har fått til før, blir jeg motivert til å fortsette, sier Kristiansen. 

Utenom hovedprogram presenteres videre en låt som ble innøvd på Workshopen rytmiske og improvisasjons eksersis. Gruppen med fem ungdom fra Rana spiller «Basic Funk» av Maceo Parker, arrangert av Geir Allan Reitan.

Her spiller Signe Høgseth på 13 år, altsaks. Signe Maria Hansen på 13 år spiller tenorsaks, Liv Marie Muhoza Østerdal på 13 år spiller tangenter, Ellinor Torsdatter Høgden på 13 år spiller tangenter og Jonatan Strand Mikalsen på 14 år spiller tangenter. 

– Det var veldig annerledes å spille improvisasjon og vi har lært mye nytt, sier de unge musikerne.