Rødøy kommune ber Foto: Roger Marthinsen

– Tenk hva som kunne blitt skapt, hvis det gikk an å samarbeide over Korgfjellet?

Skrevet av Debatt
06.12.2018 17:57 - OPPDATERT 06.12.2018 19:19

Trond Danielsen tar for seg debatten om lokalisering av det nye sykehuset.

Det er jo ikke akkurat noe nytt, at lokaliseringsdebatter får ut det verste i helgelendingen. Så langt er alt normalt. Men det som er spesielt med lokalisering av det nye sykehuset, er at denne debatten er den styggeste så langt. Hån har blitt et politisk virkemiddel, og det er trist å observere. Og i likhet med religiøs overbevisning, så bryr man seg ikke om at argumentene ikke er faktabaserte. Alt er tillatt, når man argumenterer for sin egen Messias.

Jeg skjønner godt, at de kommunene som ikke får sykehus, føler dette som et tap. Det er mange arbeidsplasser det dreier seg om. Og store inntekter til kommunekassa. Men der stopper ulempene. Når fagpersoner sier at de kan behandle 90 prosent av tilfellene lokalt, så tror jeg på det de sier.

Grunnen til at man bruker fagfolk, er jo at de faktisk er i stand til å vurdere disse spørsmålene. Og denne kunnskapen har aldri vært et krav for å svinge en ordførerklubbe. Så jeg beklager Løvdahl. Hvis jeg har et helserelatert spørsmål, kommer jeg aldri til å ringe til deg. Da ringer jeg til noen som kan svare meg, og dette burde ikke være så vanskelig å forstå.

Så la meg da forklare hvordan jeg har oppfattet det nye systemet: Hvis man tryner i Mosjøen, og brekker beinet, så blir man fraktet til et lokalt senter. Det regner jeg med skal plasseres på det eksisterende sykehuset. Der har de noen senger og en røntgenapparat. Hvis bruddet bare trenges å gipses, så gjør de det der og sender deg hjem igjen. Men er det et komplisert brudd, så fyller de deg med dop, og du blir sendt til Mo i Rana. Her blir du operert, og sendt hjem igjen. Hvis du da trenger å være noen dager med tilsyn, så regner jeg med at det burde gå an å få dette på det lokale sentret. Altså med dine nærmeste rundt deg. Dreier det seg om hjertestans eller slag, så følges samme prosedyre. Innledende behandling gjøres lokalt, og spesialistbehandlingen gjøres regionalt. Og når fagfolk sier at dette er en fullverdig behandling, så tror jeg at det er slik. Jeg synes derfor at det er synd at det fremstilles som en fellingstillatelse på sørhelgelendinger. Derfor overrasker det meg ikke at mange føler det slik.

Kanskje er det rett at disse regionale sentrene får også flere funksjoner. Hva med en fødestue? Det er i så fall noe Sandnessjøen og Mosjøen kan argumentere for. Og i så fall vil de i alle fall få min fulle støtte. For her i landet har vi ikke for vane å betrakte en normal fødsel som et medisinsk kasus. Men heller som en naturlig, kroppslig
prosess. Og kanskje den tiden i livet, hvor det er viktigst å ha nær familie rundt seg. Men så argumenter da for det da. Fortell fagfolkene hva dere ønsker at de regionale sentrene skal inneholde.

Jeg skjønner godt at det kan være vondt å være en regional lillebror. Og kanskje var argumentene til redaktøren Geir Arne Glad, om at Mo i Rana har fått så mye nytt i det siste riktig. Jeg føler det ikke slik. Jeg synes det er dumt å argumentere med ”Hvis ikke vi kan få det, så skal i alle fall ikke Mo få det”. Å motarbeide nabobyen, har aldri vært en konstruktiv måte å få til noe selv. Eneste unntaket er kanskje, at det er enklere å sanke stemmer på den måten. For misunnelse har alltid vært en sterk drift i mennesket. Men særlig konstruktiv er den ikke.

Tenk hva som kunne blitt skapt, hvis det gikk an å samarbeide over Korgfjellet? Vært en felles front ovenfor fylkesting og regjering, for hver sine prosjekter. I stedet for å krige om de samme prosjektene, slik at alle blir tapere. Men så langt har det vist seg å være umulig. I stedet ligger hver ordfører i egne bastioner, og skyter med haubits over fjellet. Hver og en omgitt av sine tilhengere, i ekstatisk krigsrus. Og ingen argumenter er for usaklige eller smålige. Skammelig synes jeg.

Kanskje en oppgave for konfliktrådet? Men siden vi nærmer oss jul, så håper jeg i alle fall at julenissen lander på begge siden av Korgfjellet. Ikke nødvendigvis i de respektive kommuneadministrasjonene. Men i alle fall hos mennesker som ser
galskapen i de unødvendige konfliktene.

Så om dere tror meg eller ikke, så ønsker jeg faktisk alle ordførere en riktig fredelig jul.

Trond Danielsen

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.