Her er beste ungdomsbedrift fra Nordland i 2019, Hadsel vgs. Stokmarknes, som vant med sitt Redd Liv-prosjekt.

– Ungt entreprenørskap bidrar sterkt til å avlive myten om nordlendingen som bare venter på at andre skaper arbeidsplassen!

Skrevet av Geir Johnsen
13.03.2019 07:41

Skaperkraften i Ungt entrenørskap viser at den gamle vitsen om sunnmøringen, nordlendingen og østlendingen må skrives om.

Myten stammer fra 60-70-tallet og handler om de tre fra vest, nord og øst som strandet på ei øde øy. Møringen startet straks en møbelfabrikk, nordlendingen gikk og spurte etter arbeid, mens østlendingen satt i fjæra og lengta heim!

Sånn er det ikke lenger.

UNG SKAPERKRAFT

Tirsdag ble det demonstrert ettertrykkelig i Glasshuset i Bodø. Ungt entreprenørskap hadde fylkesmesse og ungdommer fra hele Nordland viste fram sine produkter, forretningsideer, evner til markedsføring - og det var ingen som gikk to skritt bak. Ungt entreprenørskap setter ungdommelig mot og skaperkraft i system og lar ungdommene boltre seg. Overfor hverandre og overfor et voksent publikum.

OVERHENGENDE FARE

Sånt er det overhengende fare for at det kan bli både bedrifter og næringsvett av. Kremmerånden hos de unge får blomstre og mange får erfaringer de kan ta med seg inn i arbeidslivet. Enten de skaper sine egne bedrifter, eller går med liv og lyst inn i en bedrift som allerede finnes.

LÆRDOMMEN

For så sant som det er sagt: næringsvett kan ikke vedtas, det må utvikles og skapes. Myten om sunnmøringen, nordlendingen og østlendingen er for lengst gjort til skamme. Likefullt er det en objektiv sannhet at Nordland trenger nye bedrifter. Vi trenger mennesker som skaper egne muligheter, som våger å satse og som har skaffet seg det minimum av kunnskap som skal til for å kunne lykkes. For den viktigste lærdommen de unge skaffer seg er at pengene må tjenes før de kan brukes. Derfor viste ungdomsmessa VIPS-løsninger for å betale for elevenes produkter, at flere hadde skaffet seg sponsorer og alle var de søkklasta med pågangsmot.

Ungt entreprenørskap har holdt på siden 1997 og bidrar sterkt til å avlive myten om nordlendingen som bare venter på at andre skaper arbeidsplassen. Dagens unge kan gjøre det sjøl!

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.