Foto: Roger Marthinsen

– Unngå reiser til smitte-områdene. Har du vært der; test deg!

Skrevet av Roger Marthinsen
24.01.2021 11:52 - OPPDATERT 24.01.2021 17:02

Kommuneoverlegene i Rana, Vefsn og Hemnes med felles utspill i forbindelse med utbruddet av et mutert korona-virus.

Kommuneoverlegene i Rana, Vefsn og Hemnes går søndag ut med følgende oppfordring og anbefalinger, i forbindelse med et korona-utbrudd med et mutert covid-19-virus, i Nordre Follo og omkringliggende kommuner.

Her er anbefalingene og rådene fra kommuneoverlege Robert Novak, Hemnes, Hege Harboe-Sjåvik, Vefsn, og Frode Berg, Rana kommune: 

* Det er viktig at befolkningen unngår å reise til de østlandskommunene som er rammet av smitteutbruddet.

* Personer som de siste ti dagene har vært i Nordre Follo, Oslo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn og Våler anbefales å teste seg, selv om de ikke har symptomer. Test anbefales på dag én og dag syv. De samme personene oppfordres til å jobbe hjemmefra og unngå nærkontakt med personer utenfor egen husstand til de har fått svar på test tatt på dag syv. Hurtigtest er ikke tilstrekkelig og det skal tas PCR-test. 

* For personer som utvikler symptomer etter å ha vært på reise i disse kommunene, oppfordres også husstandsmedlemmer til å være hjemme fra jobb og skole inntil negativt prøvesvar foreligger hos den som har vært på reise.

* Dersom det ikke er mulig å tilrettelegge med hjemmekontor må bedrifter gjøre egne risikovurderinger og tilrettelegge slik at kontakt med annet personell minimeres.

Regjeringen besluttet i går enda strengere regler for testing og karantene for innreisende til Norge. Kravet om å fremvise negativ test for SARS-CoV-2 før ankomst til Norge endres fra 72 timer til 24 timer, og alle som har oppholdt seg i Storbritannia, Sør-Afrika, Irland, Nederland, Østerrike, Portugal og Brasil skal testes med PCR- test på grensen. Reglene for karantene skjerpes og gjøres likt for alle land, med færre unntak og økt krav til testing.

De nye reglene gjelder fra natt til mandag, 25. januar. 

I går gikk svenske myndigheter ut og varslet at man vil innføre innreiseforbud fra Norge til Sverige, som følge av utbruddet i Nordre Follo. 

[annonse]
----------

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.