Freyr og Mo Industripark as har i dag signert en avtale der arealet for Freyrs fast track-fabrikk i industriparken, nær dobles.

Utvider batterifabrikk-arealet med 30.000 kvadratmeter

– MIP representerer et unikt økosystem som gir det beste grunnlaget for å starte battericelleproduksjon i dette området.

FREYR fortsetter utviklingen av Norges første litium-ion-battericelleanlegg (LIB). For øyeblikket optimaliseres grunnlaget for Fast-Track-produksjonsanlegget på 2 GWh sammen med den lokale partneren Mo Industripark (MIP).

I dag er samarbeidet mellom FREYR og MIP ytterligere formalisert ved signering av et Omforent Memorandum for det planlagte Fast-Track-produksjonsanlegget som skal bygges inne i Mo industripark. Lokasjonen for anlegget er "plug and play" med nødvendig infrastruktur tilgjengelig. I den nye avtalen økes arealet fra 40.000 m2 til 70.000 m2.

– Vår ambisjon er å gjøre Norge til en verdensledende produsent av grønne battericeller gjennom 100 prosent fornybar energi til globalt konkurransedyktige priser, dyp kompetanse innen energiintensiv- og prosess-industri samt benytte lokale råvarer der det er mulig. MIP representerer et unikt økosystem med flere tiårs erfaring og kompetanse innen prosessindustri. Det er dette ‘industrielle DNA’et kombinert med fokuset på bærekraft gjennom energi- og avfallsgjenvinning og sirkulære løsninger som gir det beste grunnlaget for å starte battericelleproduksjon i dette området, sier adm.dir i Freyr, Tom Einar Jensen.

Planleggingen av lokasjonsoptimalisering med MIP omfatter integrering av batterianlegget med eksisterende infrastruktur, for å sikre effektiv tilførsel av fornybar energi og råvarer som kreves i produksjonen samt optimalisere avfallshåndtering og gjenvinning.

– Vi har kommet langt i formelle prosesser med verdensledende teknologileverandører for å optimalisere våre battericelleanlegg. Vår tilnærming med å implementere den beste tilgjengelige teknologien i markedet ser vi kan gi en mer kostnadseffektiv produksjon, delvis basert på en vesentlig reduksjon av arealbehovet. Dette vil resultere i høyere batteriproduksjon per areal noe som også vil ha en positiv innvirkning på miljøet, sier Ryuta Kawaguchi, som er teknologidirektør i Freyr.

– Gjennom dette arbeidet har FREYR styrket sin posisjon til å starte utbyggingen av Fast-Track-anlegget i MIP mot slutten av andre halvår 2021. Basert på oppdaterte diskusjoner med MIP, våre teknologileverandører og ulike kunder, undersøker vi nå om vi kan akselerere disse planene ytterligere, sier Freyrs drifts- og utbyggingsdirektør Einar Kilde.

– Vi har identifisert en optimal tomt og sikret energibehov, infrastruktur og kompetansen til å støtte FREYR med deres planer», sier markedssjef i Mo Industripark AS, Jan Gabor. 

Administrerende MIP-direktør, Arve Ulriksen, karakteriserer Freyr som "en perfekt match for MIPs ambisjoner om å være en grønn industripark i verdensklasse".

I april 2019 kunngjorde Freyr sine ambisjoner om å bygge battericelleproduksjon i Norge. Den planlagte fabrikken kan bli en av de største i Europa og skal produsere litium-ion battericeller (LIB), med en forretningsmodell basert på lisensiert og utprøvd teknologi. Freyr utvikler hele verdikjeden fra råvare til sluttprodukt og selskapet har signert avtaler for forsyning av fornybar energi, råvarer og teknologi samt rammeavtaler for byggeprosjektledelse, systemintegrering og optimalisering av battericelleproduksjon.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Fabrikken i Mo industripark er i utgangspunktet den første av to battericellefabrikker i Rana. Anlegget i industriparken er et fast-track 2 GWh batteri celleanlegg i  Mo industripark, med planlagt byggestart i juni 2021 og produksjonsstart sent i 2022. Trinn to er en 32 GWH giga-fabrikk, utviklet i to faser og med ventet produksjonsstart i 2024. I tilleg ønsker Freyr å bygge en vindmøllepark på Sjonfjellet. 

Ved en fullskala realisering vil Freyrs satsing på Nord-Helgeland gi 2000-2500 arbeidsplasser. 

----------

LES OGSÅ:

Les mer om:

freyr batterfabrikk
Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.