Leder for Mental Helse Rana, Petr Skjolden Fagereng. Foto: Privat.

"Verdensdagen handler om å skape mer åpenhet om psykisk helse"

Skrevet av Petr Skjolden Fagereng, Leder Mental Helse Rana
10.10.2019 08:15 - OPPDATERT 10.10.2019 11:00

VERDENSDAGEN FOR PSYKISK HELSE: – Årets tema er «gi tid». Å gi tid handler om nærvær og tilstedeværelse, skriver leder for Mental Helse Rana, Petr Skjolden Fagereng.

Dagen har vært markert siden 1992. «Mental Helse» har siden 2002 koordinert arbeidet med Verdensdagen i Norge på oppdrag fra Helsedirektoratet. I år har det vært påmeldt over 1900 arrangement som er en markant økning fra rundt 1500 i fjor. Dagen er internasjonal og markeres i de fleste land i verden. 

Årets tema er «gi tid». Å gi tid handler om nærvær og tilstedeværelse. I en verden der vi møtes med stadig økende krav til tilgjengelighet og effektivitet, og stadig flere forstyrrelser, i mange ulike former, er det viktig å sette av tid til det vi virkelig har behov for. Vi er bare mennesker. Skal vi klare å løse vanskelig oppgaver eller problemer må vi fokusere på en ting av gangen. De fleste av oss blir utsatt for
så mye støy at vi blir dårligere i stand til å ta vare på oss selv og hverandre. Vi er ikke maskiner, som lett kan oppgraderes, bygges om og skiftes ut. Det er noe vi må ta inn over oss når vi skal svare på spørsmålet om hva målet for samfunnet vårt og livene våre skal være.

Verdensdagen handler om å skape mer åpenhet om psykisk helse, om å fjerne skam og tabu rundt mentale plager og psykiske utfordringer. Vi ønsker et rausere samfunn og et mer inkluderende nærmiljø, arbeidsmiljø og skolemiljø. Da blir det igjen lettere å dele tanker med andre, og å gi og få støtte. Enkeltindividenes utfordringer er hele samfunnets problem. Klarer vi å løfte hverandre blir vi alle sterkere.

Mental Helse Rana ønsker å invitere alle til å markere Verdensdagen sammen med oss på Bakeribygget. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.