Atle Hiller (Rødt Rana), Hilde Rønningsen (Rana SV) , Linda Eide (Rana Arbeiderparti), Øystein Fagerli (LO i Rana og omegn) og Jimmy Losvik (Rana Arbeiderparti) tjuvstarter 1. mai allerede i kveld. Foto: Hedda Hiller

– Vi er dessverre ennå ikke der at vi har et seriøst arbeidsliv

Skrevet av Roger Marthinsen
30.04.2019 16:29 - OPPDATERT 30.04.2019 17:01

1. mai-komiteen er ikke i tvil: Arbeidernes dag er fortsatt svært viktig. Årets tog går under hovedparolen "LO krever et seriøst arbeidsliv".

Allerede i kveld tjuvstarter 1. mai-markeringen i Rana med det som etterhvert har blitt en tradisjon, nemlig kvelden før dagen, hvor det inviteres til en tilstelning med politiske diskusjoner og samtaler med løs snipp.

Dette arrangementet er i år lagt til Søilen, hvor det blir en samtale mellom nestleder i Arbeiderpartiet, Bjørnar Skjæran, Rana SVs ordførerkandidat, Hilde Birgitte Rønningsen og administrerende direktør i MIP AS, Arve Ulriksen. 

Det blir en samtale om fremtidens arbeidsliv og mulighetene som finnes i teknologisk utvikling, og også en prat om hvordan de røde i politikken skal gå frem for å vinne valget. Stig Bang er invitert til å underholde på arrangementet. 

KRANSNEDLEGGELSER

Morgendagen starter som alltid med kransnedleggelser. Dette starter på bysten av Redvald Knutson, går videre til gravene til de skotske og sovjetiske soldatene og til graven til den glemte soldat. Siste krans legges ned på bysten til Hans Berntsen.

– Vi synes det er viktig å hedre de som har gått foran, og mener dette er en viktig tradisjon, sier Jimmy Losvik (Rana Ap) i 1. mai-komiteen. 

– Tradisjonelt er dette en del av arrangementet som trekker eldre mennesker, men jeg vil også oppfordre unge mennesker til å komme å få med seg denne biten av historien og Rana-kulturen, føyer Linda Eide (Rana Ap) til. 

FROKOST

Både Arbeiderpartiet og Rødt arrangerer som vanlig sine frokoster. Rødts frokost blir sterkt preget av utdanningspolitikk. Situasjonen på RaVo og den foreslåtte nedleggelsen av Nord Universitet Nesna, blir hovedtema. 

[annonse]
– Vi har invitert Bente Haug for å prate om situasjonen på RaVo, og komme med sin redegjørelse av det som skjer der. Til å snakke om Nord Universitet har vi invitert Hallstein Hegerholm. I tillegg har vi to helt nye listetopper i Alf Helge Straumfors og Line Ellingsen som vi ønsker å presentere, sier Atle Hiller.

BARNEPASS OG ÅPEN KAFE 

Klokken 10.30 åpner kafeen på Mo Samfunnshus. Her vil det også bli barnepass med underholdning. De som ønsker å ha barna sine i barnepassen også mens de går i toget er hjertelig velkomne til det. 

– Det er tre trygge og gode jenter med god erfaring med barn som skal ta hånd om barnepassen, så her er ungene i de beste hender, lover Losvik.

Oppstilling av toget skjer 14.00 i Jernbaneparken, og går under LOs hovedparole "LO krever et seriøst arbeidsliv". Ap, SV og Rødt stiller alle med egne paroler. 

– Jeg oppfordrer alle til å stille i toget. Jeg kan nesten garantere at alle vil finne er parole som passer dem, så delta gjerne, isteden for å stå å se på, sier Linda Eide med et smil. 

APPELLER OG TALER

Etter toget blir det kaker, kaffe og appeller på Mo samfunnshus. Mo hornmusikk spiller, og Qurt Solbakken er dagens forsanger. Her stiller det også ungdomsappellanter fra samtlige røde partier. Julie Bang fra Rød ungdom, Mathea Bjørndal fra SU og Ask Hiller Losvik fra AUF.

– Dette er en ildprøve for nye ungdomspolitikere, og vi er svært stolte av de tidligere appellantene, som har hatt gode budskap og en flott formidlingsevne. Det er jeg helt sikker på vi vil se, også i år, sier Atle Hiller (Rødt Rana). 

Hovedtaler for dagen er Bjørnar Skjæran. 

– Vi i Arbeiderpartiet er selvsagt veldig fornøyd med dette. Vi spurte han jo før han ble valgt som ny nestleder i Arbeiderpartiet, men med det som bakteppe, er det jo enda mer stas. Jeg er helt sikker på at det er av stor betydning for hele Nord-Norge at Bjørnar er valgt inn i den posisjonen, sier Eide. 

JOBBER VIDERE

Leder i LO i Rana og omegn, Øystein Fagerli er tydelig på at det er viktig at toget nok en gang går under hovedparolen "LO krever et seriøst arbeidsliv".

– Vi er dessverre ikke der at vi har et seriøst arbeidsliv, og det må vi fortsette å jobbe for. Dette skjer også i Rana, som vi helt tydelig fikk bevist da vi hadde besøk av A-krimsenteret. Det er viktig at vi sikrer at skatteinntektene havner der de skal, og ikke minst at de som blir utsatt for arbeidskriminalitet skal slippe det. Jeg håper alle vil støtte opp om 1. maitoget, og viser at dette fortsatt er en svært viktig sak, sier Øystein Fagerli. 

 

PROGRAM 

Tirsdag 30. april

Kl.19:00 Dørene åpnes i Søilen, Meyergården.

Kl.20:00 Samtale mellom nestleder Bjørnar Skjæran (AP),
1. kandidat i Rana Hilde Rønningsen (SV) og Arve
Ulriksen (MIP) om fremtidens arbeidsliv.

Kl.21:00 Minikonsert med Stig Bang - Jernverket, Dylan,
mørketid og blandakor.

Onsdag 1. mai

[annonse]
Kl. 10:00 Kransnedleggelser.

Kl. 10:30 1. mai-kafeen åpner på samfunnshuset.

Kl. 11:00 Barneaktiviteter i lillesalen.

Kl. 14:00 Oppstilling 1. mai-toget ved Jernbaneparken.
ACPC spiller.

Kl. 14:30 1. mai-toget starter. Mo Hornmusikk og ACPC spiller.

Kl. 15:00 1. mai arrangement i samfunnshuset
(arr. overføres av Radio Rana)
- Mo Hornmusikk

Hovedtalere:
- Are Tomasgard, Lo Sekretær
- Bjørnar Skjæran, nestleder Arbeiderpartiet
- Ungdomsappellanter fra AUF, SU og Rødt.

Kl. 17:00 Avslutning