Foto: Roger Marthinsen

"Vi er usikre på dette når statistikken taler sin brutale sannhet"

– Ungdom som kompiskjører til og fra fest der noen kjører i ruspåvirket tilstand, eller tester makshastigheter, har kostet liv. Det gjør det fortsatt, skriver Niklas Hoem Eidseter.

Hvor er holdningsarbeidet blant unge i trafikken?

Søndag marker vi også i Nordland, Verdens minnedag for trafikkofre. Vi minnes alle de tapte i trafikkulykker som burde vært med oss. Og vi tenker på alle de hardt skadde som lever med store konsekvenser av alvorlige trafikkulykker.

Nordlands beste ungdommer er dessverre ofte representert i ulykkesstatistikkene. Dødsfall i trafikken er den vanligste dødsårsaken blant unge i Norge.

Norge ble kåret til Europas mest trafikksikre land i 2020. Man kan likevel undres over prisutdelingen fra ETSC (European Transport Safety Council). For eksempel når man kjører over Saltfjellet en desemberkveld, eller på fylkesveiene langs fjordene i Lofoten. Ungdom som kompiskjører til og fra fest der noen kjører i ruspåvirket tilstand, eller tester makshastigheter, har kostet liv. Det gjør det fortsatt.

Generelt sett er vi ungdommer, elever og lærlinger mest utsatt i trafikken. Vi utsettes for ulykker fordi vi er ferske sjåfører, kanskje uoppmerksomme på tur mellom oppdragene, eller fordi omverden ikke viser hensyn. 

De aller fleste ungdommer holder seg edruelig og i tråd med fartsgrensen, men vi etterlyser et systematisk holdningsarbeid blant unge. Småsnutter fra Statens vegvesen i reklamepauser og trafikkholdninger i kjøreopplæring er ikke nok. Gode holdninger i trafikken er noe som burde kontinuerlig fylles på i unge hoder.

Lærlingerådet i Nordland kjenner det gode arbeidet som Trygg Trafikk og MIND senteret i Bodø bedriver. Men vi er usikre på dette når statistikken taler sin brutale sannhet. Er arbeidet i dag godt nok?

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.