Prosjektleder i Rana Utvikling, Cecilie Nordvik, skriver om opplevelsene vi kan oppsøke i vårt eget nærmiljø.

"Vi har eksklusiv tilgang til en luksus som de fleste i verden bare kan drømme om"

Skrevet av Cecilie Nordvik, prosjektleder, Rana Utvikling
14.05.2020 17:00 - OPPDATERT 12.06.2020 10:17

Dream now – travel now

Dream now, Visit later heter det i Visit Norway sin markedskampanje. Vi i denne delen av verden kan drømme nå og reise nå. Er vi klare over hvor heldige vi er, benytter vi muligheten og tar vi vare på denne vakre delen av kloden vår?

Vi har eksklusiv tilgang til en luksus som de fleste i verden bare kan drømme om. Ren luft og rent vann, store åpne fjellområder, fiskevann, elver som svinger seg gjennom landskapet, naturens eget badeland med kulper, sklier og svaberg, myke og dramatiske fjorder, et øyrike som teller tusenvis av øyer, holmer og skjær med strender hvor du kan være alene. For her er det nesten sånn at hvis du kommer sjøveien til ei øy, så er det fullt på stranda hvis det allerede var en båt der før deg, men da er det bare å finne din egen strand like ved. Vi har rene råvarer fra lokale produsenter som restaurantene serverer sine gjester. Og vi kan hente bær, sopp og krydder i naturen. Vi har frihet og vi har plass. 

Resten av verden i husarrest

Det har blitt tydeligere enn noen gang etter at nesten hele verden er i husarrest på grunn av Koronapandemien; I Madrid har en familie jeg vet om vært inne i sin egen leilighet i 6 uker sammen med sin 2-åring. Bare et medlem av familien får lov å dra ut for å gå på butikken eller gjøre andre nødvendige ærender. Men hele familien får ikke lov til å gå ut sammen. I Shanghai må du gå med munnbind og risikerer å få en feberpistol mot pannen hver gang du går ut. I Australia får man lov til å gå en tur langs stranda eller gå over stranda for å surfe, men man får ikke lov til å oppholde seg på stranda over tid.

Her derimot; her kan vi dra hele familien på tur, vi kan ta med oss skiene og gå turer på Skillevollen, på Båsmofjellet eller på Rauvatnet. Vi kan dra til Hauknesstranda eller til Straumen, sitte ved vannet med en kopp kaffe og få litt vårfølelse. Vi kan gå tur langs Sjøfronten og besøke 25-årsjubilanten Havmannen etterfulgt av en lunsj eller middag på et av serveringsstedene i byen.

"Når du drar fra et sted være seg ei øy, en fjelltopp, ei hytte eller ei grotte; det som skal ligge igjen etter deg er ingenting og takk"

Når snøen smelter og samfunnet åpner litt etter litt har vi enda flere muligheter; Rabothytta ligger ved bredkanten til Okstindan med utsikt mot Nord-Norges høyeste fjell, snur du deg kan du se øyriket på Helglandskysten på klare dager. Du kan besøke Svartisen, Grønnligrotta, Sætergrotta og Marmorslottet – et naturens under og en flott dagstur fra Mo i Rana. Hva med en dagstur eller en helg på Træna, på Hemnesberget, i Utskarpen, på Nesna, på Lovund eller på et hotell i byen?

Mulighetene er så mange så her er det bare å begynne å planlegge. I vår familie er vi allerede i gang og sommeren er dessverre altfor kort til å få med oss alt det vi har lyst til å oppleve i denne regionen. Forhåpentligvis har vi mulighet til å dra i høst eller til neste år også, men det forutsetter at vi bruker de tilbudene som finnes her denne sommeren, slik at alle de flotte tilbudene vi har er økonomisk levedyktig i årene som kommer og vil være et tilbud for både lokale, regionale, nasjonale og internasjonale gjester også neste år. Så inviter venner og familie sørfra og nordfra og los de gjennom denne mangfoldige og vakre regionen vår, både fysisk og digitalt. 

Ingenting og takk

Reiselivsnæringen har i flere år hatt fokus på bærekraftig utvikling innen reiselivet og koronakrisen har bare forsterket viktigheten av et enda større fokus. Bærekraft i reiselivet handler om at man skal ta vare på behovene til mennesker som lever i dag uten å ødelegge fremtidige generasjoners muligheter for å dekke sine behov. Og det er et premiss at all reiselivsutvikling i Norge skal være bærekraftig, dvs. ta hensyn til både natur, kultur, miljø, sosiale verdier og økonomisk levedyktighet. Denne sommeren kan vi alle bidra til et bærekraftig reiseliv i vår region, og vi har som sagt eksklusiv tilgang til den.

Samtidig må vi ikke ta det for gitt; så husk sporsløs ferdsel og ta hensyn til både naturen, dyrene og menneskene du møter.  Jeg sier som min bestefar lærte min mor og som hun igjen har lært meg; når du drar fra et sted være seg ei øy, en fjelltopp, ei hytte eller ei grotte; det som skal ligge igjen etter deg er ingenting og takk.

[annonse]
----------

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.