SV-leder i Nordland, Christian Torset mener tida er overmoden for prioritere jernbane i nord. Foto: Pål Leknes Hanssen

"Vi kommer til å trenge 430 hurtigladere om bare seks år!"

Norge er fremst i verden på salg av el-biler, og fra 2025 skal det etter planen kun selges nullutslippsbiler. Dette krever imidlertid store investeringer, og i følge to ulike rapporter vil vi i årene som kommer få et skrikende behov for ladestasjoner for el-biler.

Vi henger etter. Per i dag har vi kun 17 prosent av de ladestasjonene vi vil trenge i 2025. Nordland er ikke helt på bunn, men vi er definitivt blant de dårligste fylkene.

Rapporter fra både NAF og Norsk Elbilforening viser at vi om seks år kommer til å ha mer enn femti tusen elbiler i Nordland, og alle sammen vil trenge hurtigladere. I dag har vi sytti slike ladere i fylket, men vet du hva behovet kommer til å være i 2025?

430! Vi kommer til å trenge 430 hurtigladere om bare seks år!

Vi har ikke lenger har noe valg. Alle vi voksne fikk marsjordren fra ungdommen for et par uker siden: Kom dere ut og redd verden, var beskjeden. Transport er en av de viktigste sektorene for å kutte klimagassutslippene, og persontransport er det området det er enklest å gjøre noe med. Men det krever prioritering.

I SVs fylkesprogram har vi krevd, og fått aksept for i fylket, at vi skal jobbe for full dekning i løpet av neste periode. SV har fremmet dette som et av våre viktigste krav. Heldigvis har vi fornuftige samarbeidspartnere, som ser skriften på veggen når vi staver den til dem. 

Fylket slipper å bygge absolutt alle laderne selv, for det er mange private aktører som har interesse av å bygge elbilenes bensinstasjoner, men fylket må likevel ta et sentralt ansvar.

Vi begynner med å bygge ladestasjoner på fergeleiene på Kystriksveien. Hovedfartsårene må på plass, og så får vi gjøre fortløpende prioriteringer etter som vi ser hva behovet er. Men at det blir en stor jobb, er det ingen tvil om.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.