Anders Huezo Davidsen ber folk tenke seg om og utvise hensyn når man kommenterer og diskuterer folkevalgte – selv om man ikke er enige i alt de sier og står for. Foto: Roger Marthinsen

"Vi skal ta være på hverandre, selv om vi er uenige i sak – ikke "henrette" hverandre"

Ordskiftet i dagens politikk er blitt knallhard. Hvis man holder seg til politikk er kanskje ikke det det verste, men å ikke klare å skille mellom politikk og person er blitt et problem. 

Dagens lokalpolitikere er flotte mennesker, som brenner for noe. At man ikke er enige i alt, på langt nær, kan man heller ikke forvente, det er i grunnen et sunnhetstegn. Slik skal det være. Vi skal presse hverandre på politikk, vi skal utfordre ideer og tanker og vi skal diskutere til vi blir gule og blå, men vi skal ikke bli personlige. Vi skal ikke gå på hverandres karakter.

Det som nå skjer, i stor grad, er manges forsøk på offentlig lynsjing av politikere man er uenige med. 
Det er en stor forskjell på å si at man er sterkt uenig i Anders Davidsens politikk (hvis jeg var politiker), at den er udugelig, at den ikke er bærekraftig, fornuftig o.l og til det å uttrykke at Anders Davidsen er udugelig, maktsyk, lettlurt og vendinger som kun retter seg på person og dens karakter.

Vi er et relativt lite samfunn. Mange av våre barn leser dette og kjenner kanskje barna til de som blir omtalt. Våre folkevalgte har familie, ektefelle, søsken, foreldre etc. De leser dette. De leser at voksne mennesker rett og slett er stygge med hverandre, angriper dem som person. Er dette de samme voksne som ber barna sine være snille med andre, ikke plage andre, ikke mobbe etc??? Er det slik man skal legge til rette for at unge mennesker skal rekrutteres inn i politikken, ved å invitere dem til offentlig karakterdrap i sentrum av Mo i Rana, hvis noen er uenige med dem. Er det slik det har blitt? Skal ferske politikere som ønsker å gjøre en forskjell, som vil dele sin stemme, uttrykke sine meninger, først lære seg å motstå de verste krenkelser?

Dette er blitt et generelt fenomen og jeg tror dette er et demokratisk problem, også i Mo i Rana. Vi har sett det i skoledebatten, vi har sett det i debatten om vindmøller og vi ser det nå, når et flertall i kommunestyret trolig er på plass. Da kommer de verste personkarakteristikker. De som utfører og legitimerer slik personlig hets, bør vel tenke om dette er noe de vil deres nærmeste skal rammes av. Er det et slikt menneske en ønsker å være og fremstå som?

Det er mange følelser i sving, det er stort engasjement og det er høy temperatur, men å kanskje puste en gang ekstra før man trykker på "enter", etter å ha skrevet noe i affekt, kan nok kanskje være på sin plass.

Det er forskjell på Anders (jeg bruker mitt navn i mangel på et annet) som politiker og Anders som person. Vi skal alle leve sammen etter et valg, etter en diskusjon og etter at store avgjørelser er tatt for vårt samfunn. Kanskje møtes vi på foreldremøte, barnas bursdag, på fotballkamp eller på fest. Vi skal ta være på hverandre, selv om vi er uenige i sak og ikke "henrette" hverandre.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.