– Vil fortelle de gode historiene om livet på øyene

Skrevet av Ann Kristin Kjærnli
29.07.2020 17:00 - OPPDATERT 29.07.2020 19:32

Aino Olaisen fra Lovund er en av tre framtrendende øykvinner som samarbeider med en helt ny kvintett om en unik konsertserie.

5. august legger en helt ny og spennende kvintett ut på tur langs den nordnorske kysten. Turnéen starter med konsert på Lovund, og ferden går til noen av våre mest sagnomsuste og livskraftige øyvær, og det er ikke tilfeldig.

Konsertserien har fått navnet "Kvinner fra øyene", fordi man i ord og toner vil bidra til å sette farge på og forstå øylivet, både historisk og i nåtiden. 

"Kvinner fra øyene" består av Marit Sandvik, bandets frontfigur og vokalist, Øystein Norvoll, gitarist og musikalsk nestor og Stein-Gunnar Bondevik, alias poeten Jon Heen. 

De tre samarbeider om gjennomføringen av turneen med tre av nåtidens fremtredende øykvinner, Aino Olaisen på Lovund, Rita Karlsen på Husøy og Line Ellingsen på Skrova, som alle tre eier bedrifter som driver sjømateksport fra øyværene. I en felles uttalelse sier de:

– Vi ønsker å bidra til å fortelle de gode historiene om livet på øyene, ved å løfte fram dem som har tråkket opp stien for oss, men ikke minst fortelle om moderne, flotte liv i distriktene. Vi gleder oss til konsert. 

- FRYKTLØSE MELKEMASKINER

«Det er noko annleis med kvinner frå øyene» starter Jon Heens dikt med, og det er det mange nordlendinger som kan skrive under på. Enten kjenner man, eller så har man hørt om, disse fryktløse, senesterke melkemaskinene av noen kvinnfolk som bebodde og befruktet hvert eneste øyvær i gammel tid, og som av forfattere og diktere er fremstilt med maskinell styrke og besluttsomhet. 

-Disse damene, som er så nært en landsdelsmoder som landsdelen kommer, eksisterte, og fortjener sin plass i fortellingen om nord. Men var de også noe mer enn fryktløse arbeidsjern, bar de også på sorg, på lengsel, på begjær, på lysten til å bare kaste alt og dra sin kos? Kan bildet av den historiske øykvinna nyanseres? spør Øystein Norvoll, gitarist og musikalsk nestor i bandet. 

Og hva med dagens øybeboere, og øyliv, hva rommer det? Multikulturer, industriell fornying, kommersiell suksess, massiv turisme, muligheter for liv i ro og harmoni bortenfor byens mas, men samtidig valget om å oppsøke den urbanitet man trenger, når man vil? Og hva med de unge – hva gjør øy-identiteten med dem, hvordan er dagens unge øykvinner «annleis»? 

[annonse]
-Dette er temaet som bandet har arbeidet med det siste halvåret, og som nå har funnet sin form i ord og toner. Noe er nyskrevet, noe er kjent fra før, men sammensetningen og historiefortellingen håper vi skal bidra til at både øyfolket og vi andre får nye perspektiv på øyliv, distriktsliv, gode liv og dårlige liv – men aller mest håper vi at vi skal kunne gi folk en morsom og leken halvannen time med musikk og tekst, poengterer Stein-Gunnar Bondevik, alias poeten Jon Heen. 

-Dessuten handler det om å komme seg ut på mindre steder og spille og lage kultur, vi kan jo ikke bare sitte og uffe og akke oss over at folk flytter uten å gjøre noe for å bidra med liv og leven og trivsel. Vi gleder oss helt vilt til å være en av bidragsyterne til gode opplevelser i øyværene, sier Marit Sandvik, bandets frontfigur og vokalist. 

NORDNORSK BAKGRUNN

Musikerne har i alle fall god erfaring med både øyliv og nordnorsk liv, med bakgrunn fra Lofoten, Andøya, Hinnøya, Senja og Tromsøya. Her er laget: 

Marit Sandvik - en av Norges fremste jazzvokalister og en betydelig artist som i nesten to generasjoner har skapt kunst både som soloartist og i utallige samarbeid med norske og utenlandske toppnavn. Sammen med sitt eget band Nova Onda turnerte hun senest i 2019 i Brasil. En leken og uttrykksfull vokalist, - en stemme med en klar signatur. Har gitt ut fem egne album og mottatt flere priser for sitt musikalske virke.

Øystein Norvoll - en utsøkt musiker som i likhet med Marit har samarbeidet med både norske og utenlandske stjernemusikere. Med sitt smakfulle og følsomme gitarspill er han etterspurt både som solist og «sideman», og man finner ham på utgivelser med jazz, brasiliansk musikk og fransk cabaretmusikk. Mottok Thorgeir Stubøs Minnepris i 1995.

Jon Heen, poet, sanger, låtskriver og musiker, gestaltes av Stein-Gunnar Bondevik. Heen debuterte med perkusjonspoesi-forestillingen «Dunk, dunk, dunk» i 2018, og har samarbeidet med Moddi, Arnfinn Bergrabb, Guro von Germeten, Roy-Frode Løvland, med flere.

Eirik Fjelde - bandets keyboardist, er en yndet samarbeidspartner, - sterk som solist, solid og fortreffelig som bandmusiker og en drøm å spille med. En ung og strålende musiker. Han samarbeider med en rekke av dagens fremste norske popartister. Nominert til Spellemannprisen med The band called Oh i 2015.

Simen Iversen Vangen - en av få norske trommeslagere som har gjort dypdykk i brasiliansk musikk og et eventyr å høre på når han spiller pandeiro og andre brasilianske perkusjonsinstrumenter. I tillegg en dyktig og allsidig allround trommeslager som blant annet har mottatt tre Spellemannspriser med bandet Madrugada.

 

Musikken vil spenne fra viser til bossanova, fra trekkspillmusikk til trommesoloer. 

Turnèruten er som følger: 

5. august Lovund hotell

6. august Tranøy fyr

7. august Skrova brygge

8. august Husøy samfunnshus

9. august Finnsnes, Fruene på Torget