NEB 1998…: Fra dåpen til Aud Drotninghaug i 1921. Hun var yngst av fem søstre, og hadde på seg dåpskjolen som også de eldre søsterne Inga og Signe hadde brukt. Dåpskjolen stilles nå ut på museet. På Bildet er lensmann Bodvar Drotninghaug og kona Signe med døtrene Grethe, Liv, Inga, Signe og Aud. Bildet er utlånt av Inga Moe.

Viser fram dåp, bryllup og begravelser

Skrevet av Redaksjonen
14.06.2019 06:00 - OPPDATERT 14.06.2019 07:52

Ny utstilling ved Helgeland Museum på Nesna.

Lørdag 15. juni åpner utstillingen Livet, kjærligheten og døden på museet på Nesna. Utstillingen handler om overgangsritualene dåp, bryllup og begravelser på Helgeland. Den vises fram til 3. juli, ifølge en pressemelding fra Helgeland Museum.

I løpet av 1900-tallet har store endringer preget samfunnet. Det gjelder også måten vi innlemmer et nyfødt barn i samfunnet på, formaliserer et parforhold og tar farvel med de døde på. Ritualer, skikk og bruk i forbindelse med livets store overganger er svært forandret. En del elementer som var selvsagt for rundt 100 år siden, er ukjente i dag. Samtidig har nye normer og handlinger kommet til. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Begravelsesfølge på Nesna i 1916: Marta Nilsdatter var opprinnelig fra Verdal, født i 1827. Som ung jente kom hun til Saura på Handnesøya sammen med søsteren for å arbeide som taus. Marta ble der gift Ørnes. Presten til venstre for kista er Gunnar Frette, mens klokker Johan Johansen står lengst til høyre med salmebok i hendene. Bak kista med svart hatt står Ragnhild Ørnes og til venstre for henne Edvard Ørnes. Fotograf: Anders Andersen.

Utstillingen ble produsert av Helgeland Museum i 2015, og består av bilder fra Leirfjord, Nesna og Dønna knyttet til dåp, bryllup og begravelser. Den er nå satt opp på nytt på Nesna med andre tekstiler enn sist. Nå vises dåpskjolen til Inga Moe, Nesnas eldste innbygger. Hun ble døpt i 1916, og dåpskjolen har vært brukt av en rekke familiemedlemmer seinere. Vi viser også en brudekjole fra 1963, en brudenattkjole fra Bardal som ble planlagt benyttet som likskjorte, men som havnet på museum istedenfor, en brudekjole fra tidlig 1900-tallet som ble omsydd til dåpskjole og en lysebrun brudekjole i glanset bomull fra 1880-tallet. 

Les mer om:

Helgeland Museum
Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.