Foto: Roger Marthinsen

"Wikipedia aksepterer at Tromsø består av tre tettsted, men nekter å anerkjenne at Mo i Rana består av to"

Skrevet av Trond Ørjan Møllersen
12.05.2019 14:00 - OPPDATERT 12.05.2019 17:01

Wikipedia-opportunisme

Mo i Rana mista sin bystatus ved kommunesammenslåinga i 1964, men fra 1996 vart loven endra og kommunestyret tok bystatusen tilbake. Etter det har Rana kalla seg Nord-Norges tredje største by. Det gjer vi fordi Rana er den tredje folkerikeste kommunen i Nord-Norge og fordi tettstedan Mo i Rana og Hauknes er byområdet i Nord-Norge med tredje størst befolkning.
 
Vår egen forståelse hjelper imidlertid ikkje. Det er ingen andre som aksepterer Mo i Rana som Nord-Norges tredje største by. En av dem er Wikipedia, en viktig kunnskapsleverandør, og de skriver dette om de fire store i Nord-Norge:

·      Tromsø (by) … som er Nord-Norges største, har 63 844 innbyggere per 1. januar 2015 og består hovedsakelig av tettstedene Tromsø, Tromsdalen og Kvaløysletta.

·      Bodø … I de tre nordligste fylkene er det kun Tromsø kommune som har større folketall, men til gjengjeld er Bodø det mest folkerike tettstedet i landsdelen.

·      Harstad (by) … er en by og administrativt senteri Harstad kommune. Med et folketall på omkring 21.000 er byen nest størst i Tromsfylke, og tredje størst i Nord-Norge.

·      Mo i Rana … er den fjerde største byen i Nord-Norge, etter Tromsø, Bodø og Harstad. Den er også den nest største byen (tettstedet) i Nordland med 18.866 innbyggere per 1. januar 2018.
 
Wikipedia aksepterer altså at Tromsø (by) består av tre tettsted, men de nekter å anerkjenne at Mo i Rana består av to tettsted. For de andre to byan er dette ingen problemstilling, så spørsmålet er kefør Tromsø og Mo i Rana forskjellsbehandles i Wikipedia. Offisiell statistikk definerer ikkje en by, den definerer kommune og tettsted. Det er derfor Wikipedia som må forklare sitt by-begrep.

Mi forklaring er denne: Hvis Wikipedia ikkje aksepterte at Tromsø by består av tre tettsted så måtte de ha omtalt Bodø som Nord-Norges største by – og altså Tromsø som nest størst. Dette ville ha høsta storm og gitt Wikipedia et alvorlig omdømmeproblem – og det kan vara kostbart. Wikipedia har dermed snudd kappa etter vinden for å skjerme seg sjøl. Lille Mo i Rana er det jo ingen som bryr seg om.

Det er to løsninger på dette. Den eine er at SSB definerer tettsted sånn at den funksjonelle byen faller sammen med tettstedet. Den andre er at Wikipedia definerer et by-begrep som står seg.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.